Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Ministr Blažek řeší energetickou krizi s energetiky, ekonomy i právníky. Výsledek řekne Fialovi

Představitelé moravské metropole vyrazili do Prahy, aby se potkali s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a experty kvůli současné energetické krizi. Brno se bojí nárůstu cen, protože je z 80 procent závislé na plynu z Ruska. Nyní hledá náhradní řešení, pokud vláda nenajde podporu v Evropské unii.

Setkání na půdě ministerstva spravedlnosti se účastnili ekonomové, energetici, právníci či politici v čele s brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS), která jednání iniciovala. Výsledek jednání předá Blažek premiérovi Fialovi.

Panu premiérovi okamžitě předložím právní řešení. Pokud se totiž nenajde v pátek 9. září řešení na evropské úrovni, musíme být připraveni my na národní úrovni,” uvedl k pátečnímu jednání Blažek. Příští pátek se uskuteční mimořádná evropská rada pro energetiku. Bude projednávat návrh na stanovení maximální ceny plynu, jenž se využívá pro výrobu elektřiny.

„Nalezli jsme návrh konkrétního legislativního řešení, který by mohl nastolit české řešení této situace,“ sdělila po schůzce Vaňková. Nechtěla být konkrétnější, dokud se s návrhem neseznámí předseda vlády. Kabinet by měl podle ní v současné situaci začít přemýšlet také o programech, které pomohou podnikatelům. „Dostáváme od nich velké množství impulsů, že nejsou a nebudou schopni si sami pomoci," upozornila šéfka brněnské radnice.

Řešíme to, hlásí Brno

Brno rovněž hledá způsob, jak ulevit peněženkám podnikatelů či městský podnikům. Například dopravnímu podniku, jenž nenakoupil energie na příští rok, chystá kompenzace z městského rozpočtu. V případě tepláren je ale situace složitější. Teplárny z nakoupeného plynu vyrábí teplo, a tak spadají do energeticky náročných odvětví. 

Primátorka Brna Vaňková kvůli hrozbě vysokých cen iniciovala tento týden také schůzku s šéfem antimonopolního úřadu Petrem Mlsnou, aby město při připravovaných opatřeních postupovalo v mezích zákona a vědělo, jaké má možnosti k získání peněz z Evropské unie. Podle Mlsny aktuální krizový rámec pro Ukrajinu umožňuje energeticky náročným odvětím podporu. Jedná se například o pokrytí provozních ztrát z 80 procent nebo příspěvek ve výši až 25 milionů eur. „Je ale na úvaze na politiků, které odvětví podpoří,“ sdělil Mlsna po schůzce s primátorkou. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook: Markéta Vaňková

Štítky Energie, Brno, Praha, Blažek, Jednání, Pavel Blažek, Petr Fiala, Evropská unie, ODS, Markéta Vaňková, Rusko, Petr Mlsna, Ministerstvo spravedlnosti České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr Blažek řeší energetickou krizi s energetiky, ekonomy i právníky. Výsledek řekne Fialovi  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.