Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Volby v Brně ovládne ODS, věští průzkum. Posiluje také ANO

Napínavou podívanou slibuje volební klání v největším moravském městě. Podle naposledy zveřejněného předvolebního průzkumu agentury Phoenix Research se z vítězství v zářijových komunálkách zaraduje ODS, jež kandiduje společně s TOP 09. Druhé místo patří ANO. Třetí příčku berou Piráti. Celkem podle dat odborníků proklouzne do městského zastupitelstva osm stran.

Volební průzkum zveřejnila v hlavní zpravodajské relaci televize Nova. Výzkumníci sbírali data online prostřednictvím dotazníků od 20. června do 13. července. Odborníci se ptali lidí v pěti největších českých městech, mezi nimiž nechybí ani Brno. Tam průzkum přisuzuje vítězství se ziskem více než 28 procent hlasů občanským demokratům, kteří se před letošními komunálkami spojili s TOP09. Lídryni koalice a současné primátorce Markétě Vaňkové dýchá na záda hnutí ANO, jež obsadilo v modelu druhé místo se ziskem téměř 20 procent hlasů. 

Bronzovou příčku by brali podle výzkumné agentury Piráti, jejichž volbou se v dotazníku netajilo skoro 10 procent Brňanů. Až bramborovou pozici přisoudil průzkum lidovcům, kteří kandidují společně s hnutím STAN, jež se vzpamatovává z takzvané kauzy Dozimetr. Původně pražská aféra kolem tamějšího radního pro dopravu Petra Hlubočka, která vypukla v době sběru dat, se podle odborníků promítla do průzkumu. 

Návrat bývalého náměstka i Zelených  

Pokud by lidé v Brně zamířili k volební urnám v červenci, dostanou se podle agentury do městského zastupitelstva ještě další čtyři politické formace. Pětiprocentní práh překonali ve veřejném mínění sociální demokraté (5,8 %) či SPD (5,7 %). V případě politické strany, jejíž hlavní tváří je Tomio Okamura, ale ještě výzkumníci nezahrnuli výsledek koalice, kterou SPD oficiálně oznámila s Trikolorou a Moravany teprve minulý týden. 

Naději na vstup do brněnského zastupitelstva mají Zelení a Žít Brno, jež vytvořili společnou kandidátku. Hlas by dalo stranám, jež při minulých komunálkách neuspěly, i když byly součástí předchozí volební koalice, těsně přes 5 procent voličů. Nováčkem na brněnské radnici se podle zveřejněného průzkumu stane Brno+, které vede bývalý náměstek primátora Romana Onderky Robert Kotzian. 

U dalších politických formací se nepočítá s tím, že získají dostatečný počet hlasů. Jedná se například o uskupení Restart pro Brno tvořené KSČM, Slušnými lidmi, Zemanovci a nezávislí kandidáti pro město. Šampaňské nebouchnou ani političtí nováčci z Fakt Brno, jejichž ideje oslovily zatím jen 1,4 procento voličů. 

ANO – 19,8 % – René Černý (ANO)
Koalice ODS+TOP 09  28,2 % – Markéta Vaňková (ODS)
Koalice KDU-ČSL+STAN  – 6,8 % – Petr Hladík (KDU-ČSL)
Koalice Žít Brno+Zelení – 5,1 % – Jana Drápalová (Zelení)
Piráti 9,1 % – Marek Lahoda (Piráti)
ČSSD – 5,8 % – Jiří Oliva (ČSSD)
SPD  – 5,7 % – Tomáš Skřička (za SPD)
KSČM (Restart pro Brno) – 1,8 % – Martin Říha (KSČM)
Brno+ – 5,1 % – Robert Kotzian (Brno+)
Fakt Brno – 1,4 % David Pokorný (FAKT BRNO)
Jiný – 0,9 %
Nevím, neumím odpovědět – 10,1 %
(v závorce je uvedený lídr kandidátky). Zdroj: Agentura Phoenix Research

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky Brno, Volby, průzkum, Komunální, ODS, ANO 2011, Česká pirátská strana, TOP 09, Svoboda a přímá demokracie, KDU-ČSL, ČSSD, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Peterka

Zmanipulovaný průzkum Phoenixu placený Valentou, který sponzoruje ODS. Postava napojená na Blažka a jeho podsvětí ničemu jinému než podvodům nerozumí. Vaňková se svým přístupem, kdy nedodržela žádné sliby, nezlepšila dopravu, parkování a zpackala územní plán, který má teď Brno nejstarší v republice, rozhodně nebude mít tolik procent.

Pátek, 19. srpna 2022, 12:30Odpovědět

Vanda Kadeřábek

Jsou od Listopadu 89 tři největší katastrofy: Havel, vlády národní zkázy ODS (současná je nejhorší), a covid.

Úterý, 16. srpna 2022, 17:40Odpovědět

Emil Figl

Vážně jsou obyvatelé Brna tak nepoučitelní a hloupí? Kolik Stok ještě bude potřeba?

Úterý, 19. července 2022, 08:15Odpovědět

Volby v Brně ovládne ODS, věští průzkum. Posiluje také ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.