Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bývalý brněnský primátor Vokřál odpískal kandidaturu v komunálkách. Láká ho Senát

Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál (dříve ANO) nebude kandidovat v letošních komunálních volbách. Přitom ještě před několika týdny někdejší první muž moravské metropole o kandidatuře uvažoval. Politiku ale současný městský zastupitel opouštět nechce. Štěstí zkusí při senátních volbách.

Vokřál byl lídrem ANO v komunálních volbách v Brně před čtyřmi i osmi lety. V obou případech hnutí vyhrálo. V roce 2014 vytvořilo koalici, v roce 2018 už sice vznik koalice oznámilo, ale nakonec skončilo v opozici spolu s SPD. Koalici totiž utvořila ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD. „Letos v komunálních volbách v Brně kandidovat nebudu," řekl Vokřál bez bližších podrobností.

Původně se spekulovalo o tom, že by mohl znovu kandidovat za ANO. Sám bývalý primátor dříve řekl, že komunální volby nevylučuje, ale neřekl s kým. Nakonec se ale o zastupitelský mandát ucházet nebude.

ANO po minulých volbách řešilo v Brně problémy v souvislosti s korupční kauzou Stoka okolo bývalého místostarosty městské části Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO). Švachula v případu ovlivňování zakázek na radnici dostal letos v květnu 9,5 roku vězení, rozsudek není pravomocný.

Vokřál kvůli možnému napojení některých lidí na kauzu navrhoval v roce 2020 zrušení některých organizací hnutí v Brně. Předsednictvo ANO na jeho návrh nejprve přistoupilo, potom ale rozhodnutí zrušilo. Vokřál proto z hnutí odešel. Předseda ANO Andrej Babiš pak předloni rozpustil brněnskou organizaci ANO, která znovu vznikla loni a postupně do ní vstupují členové. Část z nich už dříve v ANO byla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Vokřál

Štítky Vokřál, Brno, Volby, ANO, Kandidátka, Petr Vokřál, ANO 2011, primátor, komunální volby, Jiří Švachula, Svoboda a přímá demokracie, ODS, KDU-ČSL, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý brněnský primátor Vokřál odpískal kandidaturu v komunálkách. Láká ho Senát  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.