Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Spojení komunistů a Slušných lidí je až bizarní, tvrdí politolog Miroslav Mareš

Z brněnské politické scény přišla překvapivá zpráva. Síly před podzimními komunálními volbami spojili komunisté se zemanovci a Slušnými lidmi, čímž dochází ke spojení extrémní levice a pravice. Podle odborníka na extremismus a politologa Miroslava Mareše má společná kandidátka i logické důvody.

Slušní lidé působí na brněnské politické scéně od roku 2016. Do povědomí veřejnosti se ale uskupení, v němž figurují zápasníci bojových sportů či tvrdé jádro fotbalových fanoušků, výrazně zapsalo v roce 2018. Tehdy narušilo divadelní představení Naše násilí a vaše násilí, ve kterém Ježíš Kristus znásilňoval muslimku. V posledních letech ale partu okolo boxera Zdeňka Pernici stíhají problémy se zákonem, konkrétně s nedodáním výročních zpráv, kvůli čemuž Nejvyšší správní soud pozastavil hnutí činnost. 

Naproti tomu komunistům a zemanovcům se nedaří v posledních letech oslovovat voliče na celostátní ani komunální úrovni. KSČM naposledy pronikla do brněnského zastupitelstva v roce 2014. Nyní politická strana, jež byla donedávna nedílnou součástí dolní komory parlamentu, věří v úspěch. Pod hlavičkou KSČM se nyní utvořil nový politický subjekt nazvaný Restart pro Brno.

Je to překvapivé spojení, které nese znaky až jisté bizarnosti. Na druhou stranu u komunistů, zemanovců i Slušných lidí docházelo v minulosti k protínání témat v zahraniční politice, například v podpoře jízdy Nočních vlků (ruský nacionalistický klub motorkářů pozn. red.). Společně strany vystupují také jako kritici etablovaných politických stran a takzvané pražské či brněnské kavárny,“ okomentoval Drbně Miroslav Mareš z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Brněnský předvolební koktejl. Komunisté si plácli se Slušnými lidmi

Nečekané spojení se zrodilo v Brně, kde si před říjnovými komunálními volbami plácli komunisté a kontroverzní hnutí Slušní lidé. Do party uskupení nazvaného Restart pro Brno se zapojili také zemanovci a nezávislí kandidáti pro město. Společnými...

Komunál vs. celostát

Podle Mareše se jedná o spojení neúspěšných politických stran. Komunisté při minulých volbách nepronikli do zastupitelstva magistrátu, když zůstali pod pětiprocentním prahem. Podobně skončili i Slušní lidé, kteří kandidovali s podporou Soukromníků. Lídr Slušných lidí Zdeněk Pernica při posledních sněmovních volbách dokonce kandidoval v barvách Trikolory, která se pro změnu profiluje jako ryze pravicová formace. Nyní se šéf hnutí rozhlédl doleva, což boří zavedenou pravolevou osu. 

Do jisté míry je pravda, že komunální a celostátní politika je odlišná a nehledí se tolik na ideové zaměření stran. I na lokální úrovní jsou ale témata, u kterých se politické strany můžou názorově odlišovat. Například v otázce přerozdělování peněz z městského rozpočtu. Uvidíme ale, jak dopadnou volby,“ dodal Mareš. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Politika, Mareš, Extremismus, Miroslav Mareš, komunismus, politická strana, Ježíš Kristus, KSČM, volby, Nejvyšší správní soud České republiky, Trikolóra hnutí občanů, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Vtipné je, že primitivové kritizují pětikoalici, že je to “slepenec” a pak vytvoří takovýhle bizár. Můj odhad: Rusáci jsou příliž zaneprázdnění válkou na Ukrajině a tak se jim pátá kolona utrhla ze řetězu.

Pátek, 20. května 2022, 07:23Odpovědět

Spojení komunistů a Slušných lidí je až bizarní, tvrdí politolog Miroslav Mareš  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.