Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnský předvolební koktejl. Komunisté si plácli se Slušnými lidmi

Nečekané spojení se zrodilo v Brně, kde si před říjnovými komunálními volbami plácli komunisté a kontroverzní hnutí Slušní lidé. Do party uskupení nazvaného Restart pro Brno se zapojili také zemanovci a nezávislí kandidáti pro město. Společnými silami chtějí proniknout do brněnského zastupitelstva i na radnice městských částí.

Spojila nás nutnost, tak popisují spolupráci lídři politických stran, které se od sebe podle klasických politologických teorií nachází na opačné straně politického spektra. Zatímco Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) a Strana práv občanů – Zemanovců (SPOZ) pojí ideologická blízkost k levicovým myšlenkám, Slušné lidi považují experti za krajně pravicové hnutí, které navíc ministerstvo vnitra označilo před pěti lety za extremistické. 

Nyní jde ale politická formace navzdory zavedeným vzorcům do boje pod společnou značkou Restart pro Brno, která sdružuje hned čtyři politické uskupení. „Hledáme cestu, jak lidi spojovat, a ne naopak. Vzali jsme si nástřel volebního programu a našli shodu. Komunální politika je o něčem jiném než celostát. Je to o tom, co chceme dělat pro lidi v místě, kde žijí. Kandidáty nerozděluji podle ideologie, ale podle toho, jak se chovají k ostatním,“ říká Martin Říha (KSČM), lídr kandidátky. 

Dají vše do pořádku

Na kandidátní listině nové partaje se objeví kromě Říhy Jana Fialová (SPOZ) nebo bývalý starosta Starého Lískovce Petr Hudlík, který stojí v čele Nezávislých společně pro město. Nejvíce pozornosti ale budí jméno boxera Zdeňka Pernici, který je hlavní osobností Slušných lidí, již mají aktuálně od Nejvyššího správního soudu pozastavenou činnost kvůli nedodání výročních zpráv. 

Znám Zdeňka velmi dobře, má rodinu, práci a je to normální člověk. Partneři garantovali, že dodají všechny potřebné dokumenty, což je pro nás rozhodující,“ tvrdí Říha, jehož tvrzení přikyvuje šéf Slušných lidí. „Ani byste mi nevěřili, jak se vše stalo a proč se tahle vše protáhlo. Řešíme záležitost s právníky a věříme, že dáme věci do pořádku,“ říká Pernica alias Gauny. 

Přejmenovali se a nechtějí cizí gangy 

Pro potřeby komunálních voleb se hnutí přejmenovalo na Slušní lidé 2.0, zatím ale nikdo politický subjekt úřadům nezaregistroval. Přesto se podle Pernici jedná o formální záležitost a doufá, že se i tak prosadí do zastupitelstva, kde chce uskupení dbát na bezpečnost. Například aby se v moravské metropoli neobjevovaly „cizí gangy“. O tom, koho přesně mají pod označením gangy na mysli, ale zástupci nebyli zatím konkrétní. 

Nebudu v tuto chvíli ještě konkrétní. Program představíme až o prázdninách. Nemyslíme ale žádné určité skupiny. Jde pro představu o problémové mladé lidi v parcích,“ nastínil Pernica, v jehož slovech ho podpořila také Fialová. „Stačí se třeba podívat na brněnské nádraží, jak to tam vypadá,“ řekla brněnská jednička zemanovců. 

Věříme si, hlásí sdružení

Cílem hnutí je nezdražování dopravy, pomoc seniorům nebo dostupné bydlení. Zástupci nové strany doufají, že myšlenkami osloví voliče napříč voličským spektrem a kvalifikují se na radnice. „Vezmu to ze sportovního hlediska. Když bych nestál na stupni vítězů, bral bych to jako neúspěch,“ burcuje Říha. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Slušní lidé, Komunisté, Volby, Zemanovci, KSČM, Strana Práv Občanů, Martin Říha, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Hejtmánek

Protože "krajní pravice" se tomu jen říká, ale myšlenkové jsou taky doleva. Tak třeba DSSS. Vám zní Dělnická strana sociální spravedlnosti pravicově? Dyť maj v názvu, že jsou socani. :) Na politické mapě jsou všichni ve čtverci konzervativní levice.

Úterý, 17. května 2022, 00:13Odpovědět

Emil Figl

Komouši se spojili s fašounama ????‍♂️ To je možný jenom v Brně.

Pondělí, 16. května 2022, 18:45Odpovědět

Brněnský předvolební koktejl. Komunisté si plácli se Slušnými lidmi  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.