Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Politická korida: Rakušané mají hotovo, v Česku se 25 let nekoplo do země. Dálnice D52 je zatím v nedohlednu

Letos v prosinci uplynulo 25 let od zprovoznění prvního a zatím posledního úseku D52, který má spojit Brno s Vídní. Zatímco Rakušané mají už mají dopravní dílo téměř hotové, v České republice se nekoplo čtvrtstoletí ani do země. Redakce Drbny oslovila krajské zastupitele a bývalé hejtmany JMK, abys se zeptala, proč podle jejich názoru výstavba klíčové dopravní tepny tolik let váze.

Otázka adresovaná krajským zastupitelům zněla následovně:

Otázka zněla následovně: Proč podle Vašeho názoru výstavba jedné z klíčových dopravních staveb v JMK tolik let vázne? 

Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení.


Martin Maleček (STAN)

JMK má v rámci své územně plánovací dokumentace trasu D52 zanesenou a Zásady územního rozvoje JMK jsou platné a účinné od roku 2016. Do roku 2016 byly ZÚR JMK ve fázi zpracovávání po jejich soudním zrušením v roce 2012 na základě žaloby odpůrců mimo jiné i této stavby, podle názoru krajského územního plánování se mohlo ve stavbě pokračovat i za těchto okolností, pokud měly ve svých územních plánech trasu D52 dotčené obce. Od roku 2016 jsou platné a účinné ZÚR JMK a tedy projektování a vyřízení povolovacích procesů ke stavbě je věcí investora, tedy Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V čem konkrétně tkví problémy je především otázka na ŘSD ČR. Obecně víme, že územní řízení před příslušnými stavebními úřady jsou napadaná odpůrci stavby v rámci odvolání  a případně v rámci soudních žalob. V nedávné době byl takto zrušený územní souhlas na stavbu obchvatu Mikulova.


Jiří Hlavenka (Piráti)

Nekonečný příběh s mnoha viníky. Předlouhý proces zpracovávání a schvalování základního trasování (tzv. "ZÚR") předchozími krajskými reprezentacemi. Zdržení způsobená nejrůznějšími protesty proti stavbě. Dlouhodobé chození kolem horké kaše - kritického úseku přes nádrž Nové Mlýny, vymýšlení nepoužitelných variant. Pokud bych ale měl vybrat jednoho největšího zdržovatele, pak je to stavitel, tedy ŘSD. Podobné nekonečné prodlevy u nich vidíme všude, a je to dle mého názoru způsobené letitou personální a odbornou vyprázdněností této organizace.


Jiří Crha (ODS)

Je samozřejmé, že JMK realizaci dálnice Brno - Vídeň silně podporuje, neboť se jedná o zásadní dopravní stavbu, která přispěje k rozvoji dotčeného regionu. Nicméně pozice Jihomoravského kraje je dána jeho kompetencemi, přičemž výstavba dálnic spadá do kompetence státu, potažmo Ředitelství silnic a dálnic, a tudíž za výstavbu dálnice Brno – Vídeň je zodpovědné ŘSD. Jihomoravský kraj vytvořil ŘSD podmínky pro realizaci dálnice tím, že má schválené Zásady územního rozvoje a nyní je to opravdu již jen a pouze na ŘSD jak se s přípravou a výstavbou této dálnice ŘSD popasuje, a proto doporučuji se obrátit na tuto organizaci.


Zástupci KDU-ČSL, ANO, ČSSD, SPD a Spolu pro Moravu nedodali i přes opakované upomenutí redakce odpovědi do termínu uzávěrky. Koalici Jihomoravského kraje tvoří KDU-ČSL, ODS, STAN a Piráti (pozn. redakce).

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Politická korida, Brno, D52, dálnice, Vídeň, ŘSD, Jihomoravský kraj, Česko, Ředitelství silnic a dálnic, stavba, Starostové a nezávislí, Martin Maleček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politická korida: Rakušané mají hotovo, v Česku se 25 let nekoplo do země. Dálnice D52 je zatím v nedohlednu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.