Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jižní Moravě se ceny jízdného zvyšovat nebudou, tvrdí vedení kraje. Opozice si ale myslí opak

Zvýšení cen energií nebo pohonných hmot přiměly mnohá města či samosprávní celky vážně uvažovat o zdražení jízdného. Zatímco v Praze nebo Českých Budějovicích už k nepopulárnímu opatření přistoupili, Jihomoravský kraj se kroku nechystá. Opoziční zastupitelé ale tvrdí, že ke zdražení v blízké době dojde. Otázce možného zdražení cen jízdného na jižní Moravě jsme věnovali další díl pravidelné rubriky Politická korida.

Otázka adresovaná krajským zastupitelům zněla následovně:

Bude nutné, aby Jihomoravský kraj v nejbližší době zvedl ceny jízdného?

Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení.


Jan Grolich (KDU-ČSL)

Ne. Ceny v posledních měsících vylétly nahoru v mnoha oblastech. Pro spoustu domácností to bude velká zátěž. V tuto chvíli proto zdražovat jízdné nebudeme. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet v dalším roce. Je to vždycky otázka toho, co si můžeme na jižní Moravě dovolit.

Dlouhodobý problém je, že Jihomoravský kraj dostává na hlavu nejmenší částku ze všech krajů. Kdybychom byli na letošním průměru, tak máme v rozpočtu dvě miliardy korun navíc. Už před volbami jsme proto vyzvali kandidáty na poslance, aby se zavázali, že s tím něco udělají. Nechám je teď chvilku oddychnout, aby se nastěhovali do kanceláří, zeptali se, kde co je a pak se jich začnu ptát: „Už to bude?“ Protože na to čekáme všichni.


Bohumil Šimek (ANO)

Určitě ano. S rostoucími náklady je to ekonomicky neudržitelné. V Jihomoravském kraji se navíc nezdražovalo jízdné více než deset let. Otázku jsme řešili s bývalým vedením kraje a vážně jsme uvažovali o tom, že jízdné zvedneme. Nyní ale záleží na tom, jak se k celému problému postaví současné vedení. 


Roman Hanák (ČSSD)

Jelikož rostou náklady na dopravní obslužnost, je logické, že bude nutné zvýšit ceny jízdného, které se neupravovalo několik let. Na posledním zastupitelstvu bylo odhlasováno také zvýšení příspěvku od obcí Jihomoravského kraje.



Lukáš Dubec (Piráti) 

Zvýšení jízdného představuje jednu z možností, jak udržet stávající spoje veřejné dopravy v takové kvalitě jako doposud. Aktuálně došlo k navýšení příspěvku obcí do Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) z 50,- Kč na 100,- Kč na obyvatele. Toto navýšení se cestujících nijak nedotkne.

Osobně se přikláním na stranu cenu jízdného nezvyšovat, avšak vývoj cen energií, který ovlivňuje i veřejnou dopravu, naznačuje bohužel trend opačný. V současnosti o podobě jízdného pro další roky jednáme s našimi koaličními partnery, ale pro tuto chvíli nepadlo ještě žádné finální rozhodnutí. Je však třeba na rovinu říct, že mírné zdražení jízdenek v rámci IDS JMK je jedna ze zvažovaných možností. Budeme se však snažit nalézt takovou cestu, aby k němu nemuselo dojít


Jan Hrnčíř (SPD)

Jsem proti zvyšování cen jízdného, neboť by to v této době zdražování, snížilo mobilitu zejména nízkopříjmových obyvatel. Zvýšené náklady bude třeba přenést na obce, které dlouhodobě hospodaří s přebytky, protože v důsledku novel rozpočtového určení daní se podstatně zvýšily daňové příjmy malých obcí. U nejmenších obcí vzrostly daňové příjmy dokonce o téměř 150 %.


Jiří Crha (ODS)

Firmy zajišťující dopravu na jižní Moravě mají vysoutěžené poměrně nové smlouvy. Dopravci promítli do soutěže všechny požadavky, takže nyní není reálné, aby po nás nějaké doplatky chtěli. O zdražování jízdného v tuto dobu nejednáme, navíc nechceme občany kraje v této těžké ekonomické době, kdy se vše zdražuje, zatěžovat dalšími náklady.


Zástupci STAN a Spolu pro Moravu nedodali odpovědi do termínu uzávěrky. Koalici Jihomoravského kraje tvoří KDU-ČSL, ODS, STAN a Piráti (pozn. redakce).

Ohodnoť článek

Štítky JMK, jízdné, IDS, Politická korida, Jihomoravský kraj, Praha, České Budějovice, KDU-ČSL, Jan Grolich, ODS, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Bohumil Šimek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se ceny jízdného zvyšovat nebudou, tvrdí vedení kraje. Opozice si ale myslí opak  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.