Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žalobkyně chce v kauze Stoka pro Švachulu čtrnáct let vězení

Krajský soud v Brně dnes v korupčním případu na radnici části Brno-střed ukončil dokazování. V závěrečné řeči navrhla státní zástupkyně obžalovanému Jiřímu Švachulovi čtrnáct let vězení. Podle obžaloby byl hlavou organizované skupiny, která ovlivňovala zakázky. Bývalý místostarosta a radní hnutí ANO Švachula vinu popírá. Jednání v kauze Stoka pokračuje dalšími závěrečnými řečmi v úterý.

V případu čelí obžalobě jedenáct lidí a dvě firmy. Podle žalobkyně není o vině všech obžalovaných pochyb v souladu s podanou obžalobou. V závěrečné řeči se opírala především o výpovědi spolupracujících obžalovaných a o pořízené zvukové nahrávky. „Nahrávky a výpovědi svědků jednoznačně vypovídají o vůdčím postavení Švachuly," uvedla žalobkyně Jana Vítková. Uvedla, že zásadní je výpověď obžalovaného podnikatele Samana El-Talabaniho, potvrdil podle ní, jak celá organizovaná skupina fungovala.

Korupce se podle žalobkyně odehrávala při zadávání veřejných zakázek v letech 2015 až 2019. Získávaly je vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Úplatky činily obvykle deset procent ceny zakázky. Firem zúčastněných na systému bylo několik a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní dělaly takzvaně křoví, uvádí obžaloba.

Švachulovi navrhla žalobkyně čtrnáct let vězení a propadnutí majetku, El-Talabanimu souhrnný trest 4,5 roku vězení. Talabani už je pravomocně odsouzený v jiné kauze, stejně jako další spolupracující obžalovaný podnikatel Pavel Ovčarčin. Jemu žalobkyně navrhla souhrnný trest 7,5 roku. Třináct let vězení navrhla bývalému šéfovi investičního odboru části Brno-střed a bývalému místostarostovi brněnských Ivanovic za hnutí ANO Petru Liškutinovi, 12 let podnikatelům Ivanu Trunečkovi a Petru Kaláškovi. Navrhované tresty pro další obžalované jsou nižší deseti let či podmíněné.

Švachulův obhájce Kárim Titz poukázal na to, že El-Talabani má na svědomí velký daňový únik a že byl mimo jiné odsouzen za křivé obvinění elitního policisty. Uvedl, že proti jeho klientovi není žádný přímý důkaz, jen výpověď El-Talabaniho. Pokud byla spáchána trestná činnost, El-Talabani ji páchal bez vědomí Švachuly, řekl obhájce. V případě Švachuly navrhl zproštění obžaloby.

Závěrečné řeči odpoledne přednesli například i obhájci, jejichž klienti spolupracovali s policií, El-Talabaniho, Ovčarčina, podnikatele Lubomíra Smolky a bývalého vedoucího technika na správě nemovitostí městské části Petra Kosmáka. Vyzdvihli, že se jejich klienti přiznali a že přispěli k rozkrytí celé věci. Obhájce klíčového svědka El-Talabaniho Robert Scigiel uvedl, že jeho klient je řádným spolupracujícím obviněním a že jeho tvrzení jsou pravdivá.

Předsedkyně senátu ještě dnes provedla zbývající listinné důkazy, například zprávy probační a mediační služby, opisy rejstříky trestů a podobně. Někteří z obhájců následně navrhovali k projednání ještě některé další důkazy, včetně výslechů dalších svědků, soud ale dokazování ukončil.

Švachula vinu popírá. Už dříve řekl, že se sám stal obětí nátlaku od spoluobžalovaného podnikatele El-Talabaniho. Policie se zabývá i dalšími větvemi případu, stíhá padesát lidí či firem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hnutí ANO

Štítky ČR, soud, správa, korupce, Brno, Brno-střed, Jiří Švachula, věznice, ANO 2011, výpověď, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žalobkyně chce v kauze Stoka pro Švachulu čtrnáct let vězení  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.