Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Volný má kvůli potyčce na plénu zaplatit jeden plat. Je to 90 800 korun

Sněmovní mandátový a imunitní výbor uložil dnes nezařazenému poslanci Lubomíru Volnému kvůli lednové potyčce přímo na plénu dolní komory pokutu ve výši měsíčního poslaneckého platu, tedy zhruba 90.800 korun. Novinářům to řekli předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) a místopředseda Petr Gazdík (STAN). Jde o nejvyšší možný postih. Volný už avizoval, že se proti pokutě odvolá k celé Sněmovně. Stejný postup předpokládají i členové výboru.

Mandátový a imunitní výbor zkonstatoval skutečně závažné chování neodpovídající jednacímu řádu. Upřesnil, jakými konkrétními činy se to jednání stalo. A udělil panu poslanci Volnému finanční trest ve výši jednoho poslaneckého platu," řekl Gazdík.

Volný tvrdí, že výbor mu neumožnil řádný proces, v němž by se mohl obhájit. "Pokud rozhodnutí bude jakékoli jiné než zprošťující, tak ho respektovat určitě nebudu a odvolám se k celému plénu Sněmovny," řekl novinářům při dnešním jednání výboru.

Já očekávám, že pan Volný se odvolá, že tam bude exhibovat, a pak Sněmovna potvrdí rozhodnutí mandátového a imunitního výboru," tipoval před novináři další postup člen výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Konflikt se odehrál v lednu při schůzi k prodloužení nouzového stavu. Předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) po varováních vypnul Volnému mikrofon se zdůvodněním, že nemluví k tématu. Volný označil ČSSD za zkorumpovanou politickou partaj a její členy za zbabělce a pokrytce. Pak přišel mluvit na místo předsedajícího, jak předtím avizoval. Hanzel se mu v tom snažil zabránit. Na pomoc mu přišlo několik poslanců. Po strkanici Volný místo v doprovodu policejní ochranné služby opustil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky sněmovna, koronavirus, incident, imunita, Volný, Lubomír Volný, Petr Gazdík, poslanecká sněmovna, Stanislav Grospič, KSČM, Starostové a nezávislí, Tomáš Hanzel, ČSSD, Mikuláš Ferjenčík, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volný má kvůli potyčce na plénu zaplatit jeden plat. Je to 90 800 korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.