Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2020: Opozičním stranám se podařilo mobilizovat voliče proti premiéru Babišovi, říká lídr ČSSD na jižní Moravě Šlapal

Největší skok dopředu v letošních krajských volbách Jihomoravského kraje udělala bezpochyby strana Pirátů. S 13,8 % skončili na třetím místě. Naopak velký úpadek postihl stranu sociálně demokratickou (ČSSD). Oproti předešlým volbách, kde získali 15,5 % hlasů, letos skončili jako poslední těsně nad pětiprocentním limitem. K výsledkům voleb se vyjádřil lídr sociálních demokratů Marek Šlapal.

„Výsledky voleb odpovídají reálnému stavu podpory ČSSD. V prosinci ukazoval průzkum 3,8%, v dubnu 4,9% a v červenci byl maximální potenciál 8,7 %, to ovšem z očekávané 30% účasti. Opozičním stranám se podařilo mobilizovat voliče proti premiéru Babišovi, což umocnil nástup pana Prymuly. Naštvaní lidé pak volili spíše Piráty nebo jiné opoziční strany a snížili i náš volební potenciál,“ shrnul Marek Šlapal výsledky voleb.

Šlapal se obává, že nové vedení kraje nesplní vše, co naslibovali. „Mám jedno přání. Noví správci kraje velmi rychle zjistí, že nemohou splnit své sliby. Tak věřím, že na to budou reagovat racionálně a nikoliv tak, že si frustraci začnou kompenzovat na lidech, kteří svou práci odvádí dobře nebo svou odpovědnost přehazovat na jiné,“ dodal.

Lídr ČSSD Jihomoravského si není jistý, jestli se v budoucnu bude dál politicky angažovat. „Nevím, zda vůbec dostanu možnost a pak se rozhodnu, zda setrvám v politice nebo se zcela vrátím k profesnímu životu,“ odpověděl Šlapal na otázku ohledně jeho plánu po volbách.

Do krajského zastupitelstva se dostalo osm stran. ANO (19,76 % hlasů) porazilo KDU-ČSL (15,54 % hlasů). Piráti získali 13,18 % hlasů, ODS 12,77%, Starostové pro jižní moravu 10,40%, strana Spolu pro Moravu 6,62%, SPD 6,25% a ČSSD 5,67%. Do zastupitelstva se letos nedostala KSČM nebo také Trikolora.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Marka Šlapala

Štítky ČSSD, Marek Šlapal, volby, Jihomoravský kraj, Andrej Babiš, výsledky voleb, Česká pirátská strana, ODS, KSČM, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Opozičním stranám se podařilo mobilizovat voliče proti premiéru Babišovi, říká lídr ČSSD na jižní Moravě Šlapal  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.