Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Novým ombudsmanem bude i přes vlny kritiky Stanislav Křeček

Poslanecká sněmovna si zvolila za nového veřejného ochránce lidských práv bývalého zástupce ombudsmana Stanislava Křečka. V druhém kole tajné volby uspěl kandidát Miloše Zemana s 91 hlasy ze 175 odevzdaných.

Novým ombudsmanem se po dnešním tajném hlasování Poslanecké sněmovny stal s 91 hlasy bývalý zástupce Stanislav Křeček, přičemž mu ke zvolení stačilo 88 hlasů. Jeho soupeřem byl ve finále s 53 hlasy vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm, kterého navrhoval Senát. 

Anna Šabatová, bývalá ombudsmanka, však jako vhodnější nástupce označila Křečkovy protikandidáty, krom Schorma preferovala advokáta Jana Matyse, kterého taktéž nominoval Senát. Ke zvolení Křečka se ovšem odmítla vyjádřit. 

Zeman původně navrhoval Válkovou

Původní kandidátkou Miloše Zemana byla poslankyně Helena Válková, ta se však nominace vzdala poté, co se na veřejnost dostala informace o její předlistopadové spolupráci s někdejším komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Urválek se podílel i na procesech s Miladou Horákovou nebo Rudolfem Slánským. Zeman proto navrhl nového kandidáta, a to právě Stanislava Křečka, kterému po zvolení gratuloval a poděkoval všem, kdo mu vyslovili podporu.

"Pan prezident blahopřeje Stanislavu Křečkovi ke zvolení do funkce ombudsmana a děkuje všem, kdo mu vyslovili podporu," uvedl na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zvolení kritizuje opozice i Milion chvilek

Případné zvolení Křečka vyvolalo vlnu nevole nejen u opozice, která jeho zvolení otevřeně kritizuje, ale také u spolku Mililon chvilek. Zemanův kandidát podle nich v době normalizace chválil socialistickou revoluci a socialistické volby. Nyní je spolek připraven uspořádat demonstraci, kterou poslanci Václav Klaus (Trikolóra) a Pavel Plzák (ANO) označili za nepřiměřený nátlak na poslance. 

Šéfka opoziční TOP09 Markéta Pekarová Adamová se ke zvolení bývalého zástupce ombudsmana staví negativně. Podle jejích slov jeho zvolení degraduje celý úřad. S Křečkem nesouhlasí také předseda hnutí STAN, kterému se nelíbí, že se Křeček nezastává menšin. 

„Podpora SPD, ANO a části KSČM s ČSSD nemůže překvapit, je to prezidentem nominovaný člověk a v těchto kruzích se na erudici a morálku nehraje,“ napsala na svůj twitterový účet Pekarová Adamová.

Nový ombudsman s nelíbí ani předsedovi Pirátů. Ivan Bartoš výsledek označil za špatnou zprávu. "Lidé by si zasloužili důstojného veřejného ochránce práv. Ne někoho, kdo nezná rozsah činností úřadu a nedokáže vystoupit z vlastních předsudků, natož aby vystoupil v zájmu někoho, komu se děje křivda,"okomentoval na twitteru. Proti je také první místopředseda a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura a poslanec a bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Ti označil volbu Stanislava křečka za neformální koalici ANO, ČSSD, KSČM a SPD.

Volba Křečka rozděluje společnost

Podle Martina Kolovratníka (ANO) volba možná ilustruje rozdělení společnosti. Část poslanců podle něj cítila větší náklonnost k lidsko-právní rovině, kterou v úřadu nastavila končící ombudsmanka Anna Šabatová, a které by se podle něj drželi kandidáti Senátu, část poslanců to viděla opačně a podpořila Křečka. Klub ANO měl podle něj volné hlasování.

"Ale také mohu prozradit, že pro některé možná trochu překvapivě zapůsobily informace, které do Sněmovny proudily. Takové to 'vyhrožování', že pokud bude zvolen pan Křeček, tak budou nové demonstrace a podobně," řekl ČTK. Tento názor prý nezastává ve straně sám.

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna označil výsledek volby za příjemné překvapení. I on viní Milion chvilek z urputnosti a vyhrožování. "Ta urputnost a agresivita, s jakou zaútočili na všechny poslance prostřednictvím mailů a facebookových zpráv, sehrála velmi významně svoji roli, o tom jsem naprosto přesvědčen," řekl novinářům.

"Řekl bych, že jsme dospělí lidé a že se rozhodujeme na základě toho, že posoudíme jednotlivé kandidáty, a nikoli podle toho, co o nich říká někdo další. Myslím, že každý z poslanců se mohl seznámit s životopisy, s tím, co ti lidé dělali, jakou měli kariéru, jaké mají názory," opáčil Stanjura.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto YouTube / Kolektif

Štítky ombudsman, Křeček, Zeman, opozice, Milion chvilek, Poslanecká sněmovna, Stanislav Křeček, Miloš Zeman, volby, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, Senát Parlamentu ČR, Anna Šabatová, Vít Alexander Schorm, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým ombudsmanem bude i přes vlny kritiky Stanislav Křeček  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.