Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První změna v nové koalici. Pirátka Gregorová se vzdala pozice radní, nahradí ji Marek Fišer

Ještě před ustanovujícím zastupitelstvem zaznamenává nová brněnská koalice první výraznou změnu. Dvojka Pirátů Markéta Gregorová, která byla kritičkou okolností vzniku koalice, se vzdala pozice radní pro kulturu. Nahradí ji Marek Fišer, aktivní propagátor nového stadionu Za Lužánkami a pětka pirátské kandidátky.

Za rozhodnutím stál vnitřní rozpor z koalice

„Po společné diskuzi v rámci pirátského zastupitelského klubu jsem se rozhodla nepřijmout pozici radní a zůstat neuvolněnou zastupitelkou," stojí v dnešním prohlášení Gregorové.

Připomněla přitom, že v hlasování o koaliční smlouvě, kterou si místní sdružení Pirátů minulý týden schválilo 15 z 19 hlasů, hlasovala proti. Přesto měla obsadit pozici radní pro kulturu. „S vědomím rozporu mezi mým postojem a pozicí radní jsem diskutovala se svými kolegy Piráty nejkomfortnější řešení pro všechny zúčastněné a rozhodla se na pozici radní nenastoupit," uvedla Gregorová.

Kultura je můj nový sport, prohlašuje Fišer

Na náhradě Gregorové na pozici radní pro kulturu se Piráti shodli jednostranně. „Probrali jsme to v rámci klubu důkladně a přátelsky a snažili si vyjít vzájemně vstříc, takže teď cítím velkou podporu já a zároveň jsem podporu přislíbila Marku Fišerovi," dodala Gregorová.

Sám Fišer se na novou funkci těší. „Je to sice čerstvé a čeká nás toho spousta, už teď se ale všichni na práci těšíme. Děkuji moc Markétě i ostatním Pirátům za důvěru," prohlásil Fišer s dodatkem, že bude s Gregorovou i nadále spolupracovat. „Chtěla bych se angažovat v sociální oblasti – ráda bych se stala mostem mezi koalicí a veřejností v sociálních tématech," upřesnila Gregorová.

 „Kultura je můj nový sport. Máme před sebou velké cíle - strategické projekty. Například Janáčkovo kulturní centrum, to jsou pro nás priority," dodal Fišer.

Brno jako evropské město kultury?

Nový brněnský radní se očividně velkých cílů nebojí. „Brno je kulturně neskutečně vyspělé. Nebál bych se přemýšlet i o kandidatuře na evropské město kultury," uzavřel Fišer.

Nově vzniklá loalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD má 33 z 55 mandátů. Primátorkou bude Markéta Vaňková z ODS, každá strana bude mít pak jednoho náměstka primátorky. V opozici bude vítěz voleb ANO a SPD. Ustanovující zastupitelstvo by se mělo sejít 20. listopadu.

Foto ŽB

Štítky gregorová, fišer, koalice, radní, Markéta Gregorová, kultura, Česká pirátská strana, Fotbalový stadion Za Lužánkami, ODS, Brno, Markéta Vaňková, ČSSD, ANO 2011

První změna v nové koalici. Pirátka Gregorová se vzdala pozice radní, nahradí ji Marek Fišer  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.