Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přezdívka Pitomio je v pořádku. Okamura neuspěl s dovoláním u soudu

Místopředseda Sněmovny Tomio Okamura (SPD) neuspěl s dovoláním ve sporu vyvolaném použitím přezdívky Pitomio v týdeníku Reflex. Dovolání směřovalo proti rozhodnutí, na jehož základě se sice vydavatelství muselo na webu omluvit za dva články z roku 2013, ale Okamura nevysoudil odškodnění, navíc justice v obecné rovině připustila možnost použít přezdívku Pitomio v rámci oprávněné kritiky.

Nejvyšší soud rozhodl v březnu, koncem dubna spis vrátil k soudu prvního stupně, plné odůvodnění zatím soudci nezpřístupnili. Dovolání bylo částečně zamítnuto, částečně odmítnuto, řekla ČTK Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze, který případ řešil jako první.

Městský i Vrchní soud v Praze v kauze zdůrazňovaly, že expresivní a nelichotivé výrazy média nemají proti politikovi používat samoúčelně. Nicméně pokud jde o součást legitimní kritiky konkrétních postojů či výroků, možné to je. V případě Okamury justice zohlednila také jeho vlastní mediální prezentaci: vystupuje prý provokativně, propaguje politickou nekorektnost, rád volí silná slova, snaží se působit kontroverzně.

„Jedná se sice o výraz expresivní nelichotivý, ale nikoliv a priori vulgární, přičemž fakticky lze pro něj nalézt oporu v obsahu článků, které zevrubně popisují, proč jsou určité žalobcovy myšlenky potenciálně společensky nebezpečné a proč je proto lze považovat s jistou dávkou novinářské zkratky až za pitomosti," citoval před časem server Lidovky.cz z rozhodnutí odvolacího soudu.

Sporné články vycházely v Reflexu v roce 2013. V říjnu téhož roku se Okamura stal poslancem za Úsvit přímé demokracie. Momentálně je poslancem a předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie. Pojem Pitomio se v posledních měsících čas od času objevuje také v jiných médiích než v Reflexu, například v Euru či Lidových novinách.

Foto Facebook/Tomio Okamura | Zdroj ČTK

Štítky Tomio Okamura, Reflex, Svoboda a přímá demokracie, Městský soud v Praze, Vrchní soud v Praze, Úsvit - Národní koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přezdívka Pitomio je v pořádku. Okamura neuspěl s dovoláním u soudu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.