Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Znojmo otevřelo Muzeum Velké Moravy, představuje tamní hradiště

Více než dvacetiletý archeologický výzkum na znojemském Hradišti sv. Hypolita představuje nově otevřené Muzeum Velké Moravy ve Znojmě. I když je hradiště ve srovnání s ostatními centry Velkomoravské říše méně známé, muzeum dokládá, že mezi ně patří.

Hradiště se tyčí na svahu nad Dyjí. Důležitým zdrojem informací o něm je rozsáhlé pohřebiště. Vědci předpokládají, že by jej mohlo tvořit až 1500 hrobů. Za uplynulých šest let jich prozkoumali 550. Některé nálezy jsou unikátní.

Na hradišti byly zatím nalezeny pozůstatky dvou kostelů. Základy jednoho z nich byly vyzděny z kamenů nad okolní terén a zvýrazněny. V tomto areálu byla v uplynulých dnech odhalena socha knížete sv. Rostislava, který pozval věrozvěsty na Velkou Moravu.

Expozice vznikla za milion korun a zaplatila ji znojemská radnice s Jihomoravským krajem. Mnohé věci pro muzeum vytvořili vědci a studenti svépomocí. Sídlí v bývalém hospodářském stavení kláštera křížovníků. Prezentuje nejen historii výzkumu, ale i jednotlivá řemeslná odvětví Velké Moravy i s jejími panovníky.

Model o velikosti 2,5 krát 1,8 metru umožňuje příchozím spatřit hradiště tak, jak asi před staletími vypadalo. Pro srovnání je u něj umístěn letecký snímek ze současnosti. V expozici jsou i modely staveb, zbraně, nalezené šperky a další cennosti.

Ke kuriozitám patří neporušené slepičí vejce staré 1200 let, které bylo na hradišti nalezeno před třemi lety. Návštěvníci se dozvědí nejen to, že obyvatelé Velké Moravy už šlechtili víno, o čemž svědčí archeologické nálezy ze Znojma, ale také například o nemocech a zraněních, s nimiž se Moravané kdysi potýkali.

"Výzkum na hradišti potrvá ještě léta, což nám umožní expozici dále rozvíjet," zdůraznil tvůrce expozice Bohuslav Klíma.

Zdroj ČTK

Štítky Znojmo, muzeum, Velká Morava, Hradiště sv. Hypolita, hradiště, Morava, Velkomoravská říše, archeologický výzkum, Bohuslav Klíma starší, Dyje, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo otevřelo Muzeum Velké Moravy, představuje tamní hradiště  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.