Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Začala folklorní Strážnice, program připomene výročí věrozvěstů

Za účasti hostů z Indie a Kostariky, ale především českých a moravských souborů dnes začal 68. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice. Program letos připomene zejména 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. "Očekáváme kolem 20.000 návštěvníků," řekl dnes za pořadatele Zdeněk Bobčík. Zatančí, zahraje či zazpívá 2250 účinkujících.

Strážnická přehlídka patří mezi nejstarší a nejznámější folklorní festivaly v Evropě. Cílem je udržovat a prezentovat především domácí tradice, zahraniční hosté jsou spíše kořením přehlídky. Kromě Indů ze státu Gudžarát a Kostaričanů ze San José přijeli také Bulhaři, Chorvati, Maďaři, Turci a Slováci, jejichž zastoupení bývá ve Strážnici tradičně nejsilnější. 

Cyrilometodějské téma se prolíná šesti ze 33 festivalových programů. Věrozvěsty připomene například společný pořad souborů ze zemí, jimiž soluňští bratři při cestě z Byzance na Velkou Moravu prošli a kde později působili jejich žáci. Další festivalové pořady představí například folklor národnostních menšin v Česku nebo regionální tradice Českého Horácka.

Samozřejmou součástí čtyřdenního strážnického folklorního svátku je neformální zábava v celém festivalovém areálu, k níž postupně zahraje 13 cimbálových hudeb a pět dechovek. Diváckým lákadlem je soutěž tanečníků verbuňku, která vyvrcholí v sobotu v podvečer v amfiteátru Zahrada. V sobotu také projde Strážnicí slavnostní průvod.

Festival skončí v neděli - ráno se účastníci potkají v kostele, odpoledne naposledy zazní hudba v amfiteátrech Zámek a Bludník i v zámeckém parku. Přesný program najdou zájemci na webových stránkách Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici.

Zdroj: ČTK

Štítky Strážnice, Velkomoravská říše, Cyril a Metoděj, Indie, Kostarika, festival, Evropa, Gudžarát, San José, Česko, Byzantská říše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala folklorní Strážnice, program připomene výročí věrozvěstů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.