Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Wannieck Gallery změnila název, teď se jmenuje po Adamovi

Brněnská Wannieck Gallery změnila název na Richard Adam Gallery. Ode dneška tak nese jméno svého uměleckého ředitele, významného sběratele české malby Richarda Adama. Galerie sídlí v bývalé továrně mezi železničním a autobusovým nádražím a patří k největším institucím, které se v Česku věnují modernímu umění. Ročně ji navštíví více než 6000 lidí. Změnu dnes galerie oznámila v tiskové zprávě.

O novém názvu galeristé podle ředitelky Petry Lekešové uvažovali dlouho. Jednak chtěli vzdát hold Adamovi, jednak jim vadila zaměnitelnost se sousedním obchodním centrem Vaňkovka. "Změnou názvu se jasně odlišíme a usnadníme orientaci do Mekky milovníků současného umění," uvedla Lekešová.    

Přejmenování je spojené s projektem Začínáme od Adama, v němž chce Richard Adam Gallery představit veřejnosti nejenom svou sbírku umění, ale také člověka, který se o ni nejvíce zasloužil. Sbírka čítá přibližně 1500 děl, vzniklých od 80. let minulého století do současnosti. Zahrnuje například plátna Jana Merty, Josefa Bolfa, Vladimíra Skrepla, Jiřího Černického, Jiřího Davida, Zdeňka Sýkory a Václava Boštíka.

Adam kupoval obrazy 20 let z běžného platu a skladoval je v garsoniéře v pražském panelovém domě. Později sbírka našla uplatnění v Brně. "Objevování nových talentů a nákupy obrazů jsou pro mě vášeň, v níž naštěstí mohu pokračovat i nadále, přestože v dnešní době je to finančně mnohem náročnější," uvedl Adam v tiskové zprávě.

Počátkem letošního roku se galerie, která má kromě hlavního prostoru také dvě vedlejší síně pro menší expozice, ocitla ve sporu s magistrátem kvůli dlužnému nájemnému. Hrozila jí výpověď z nynějšího sídla. Spor se nakonec urovnal. Za galerii se postavilo mnoho umělců i výtvarných teoretiků.

Zdroj ČTK

Štítky Wannieck Gallery, Brno, umění, výstavy, Richard Adam Gallery, Richard Adam, galerie, Česko, Vaňkovka, Jan Merta, Josef Bolf, Vladimír Skrepl, Jiří Černický, Jiří David, Zdeněk Sýkora, Václav Boštík, Mekka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Wannieck Gallery změnila název, teď se jmenuje po Adamovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.