Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Studentský exodus je u konce, v Brně startuje párty sezóna

Po týdnech odříkání a zkouškovém exodu se právě nyní do Brna vrací vysokoškoláci, aby zde zahájili letošní párty scénu. Podle dostupných údajů v Brně studuje kolem 90 tisíc studentů. Ti zde tvoří až pětinu populace a patří mezi hlavní hybatele jihomoravské kulturní scény.

 

Brněnské kluby i hospody ožívají po dvou měsících klidu čilým studentským ruchem. Gustu desítek tisíc studentů se přitom v únoru a březnu musí přizpůsobit nejen programy, ale také menu a interiéry provozoven.

Podle Davida Novotného, dramaturga klubu Fléda, patří únor a březen mezi studenty k těm nejoblíbenějším měsícům. „V únoru se studenti vrací do Brna jako poustevníci, kteří prahnou po dobré zábavě a setkání se spolužáky. Po zkouškovém mají k dispozici větší rozpočet na zábavu, protože většina z nich uspořila za jídlo a dopravu při lednových studijních pobytech u rodičů,“ vysvětluje Novotný. V březnu naopak studenty do klubů a restaurací táhne nejen chuť se bavit, ale také klimatické podmínky. Na horách už není dostatek sněhu pro zimní sporty, takže se snižuje počet výjezdů mimo město. Sychravé počasí a nedostatek světla zároveň nepřejí ani zahradním párty, ani dlouhodobému sportovnímu vyžití venku. Podíl studentských párty na programech hudebních klubů proto v tomto období výrazně stoupá a dosahuje frekvence až 15 událostí za měsíc na provozovnu.

Programové schéma klubů proto v tomto období na studenty výrazně cílí a snaží se jim nabídnout co nejširší nabídku eventů. Z hlediska produkce se jedná o stejně náročné akce, jako jsou koncerty středně velkých českých kapel. „Za poslední rok vzrostla poptávka po velkých stylových akcích s bohatou výzdobou a speciálním programem. Studentům už nestačí pouze kvalitní DJs, ale chtějí i fotokoutky, soutěže a zábavní program,“ doplňuje Novotný.

Mimo velké studentské akce je také zájem o komornější události, které jsou úzce zaměřené na menší a progresivní hudební žánry, nejčastěji z kategorie elektroniky, house a techna. U těchto večerů naopak návštěvníci vyžadují minimalistickou výpravu, jež ale musí vyvážit dobře načasovaná dramaturgie večera a pečlivý výběr interpretů. Na vzestupu jsou i párty určené pro konkrétní studijní obory, jako jsou medicko-právnické či ekonomické večírky.

Pro ty se v Brně vžil název „půlení“, neboť na nich studenti vítají druhou fázi školního roku. Kromě hudební dramaturgie se únorovému návratu studentů do Brna přizpůsobuje i nápojová nabídka a interiéry klubů. Zatímco na začátku roku lze v mnoha klubech nalézt útulná zákoutí se sedačkami a stoly obklopenými židlemi, v únoru a březnu provozovatelé snižují počet míst na sezení na minimum. Změna nálady a dobré rozpoložení vysokoškoláků se promítá i do nápojových lístků. „V lednu chodí studenti spíše na pivo, se startem párty sezóny a úbytku školních povinností však roste zájem o míchané drinky a silnější alkohol,“ doplňuje Ladislav Veleba, provozní klubu Fléda. Pro většinu studentských akcí proto kluby připravují exotičtější drinky, které tematicky odpovídají žánru akce. „Například návštěvníci swingových a retro akcí si oblíbili drinky založené na ginu a whisky, na stylových akcích naopak převládají exotičtější drinky na bázi karibských rumů a vodky,“ uzavírá Veleba.

Tisková zpráva

Foto: Fleda.cz

Štítky Brno, David Novotný, nápoj, Fléda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentský exodus je u konce, v Brně startuje párty sezóna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.