Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stará radnice je opět přístupná a nabízí zajímavý program

Statické zajištění budovy Staré radnice je dokončeno a včera v dopoledních hodinách byla tato památka slavnostně uvedena do plného provozu. Zhotovitel díla, stavební firma Komfort, a. s., předal stavbu s téměř měsíčním předstihem.

Stará radnice se svou impozantní věží, v jejímž průjezdu jsou zavěšeny symboly města – kolo a drak, nepochybně kraluje pověstmi opředenému historickému centru Brna.

Když na více než sedm set let starý objekt dolehl věk, v jeho budovách se objevily trhliny a věž se dokonce začala naklánět, město vyvinulo maximální úsilí a našlo ve svém rozpočtu potřebné prostředky na rekonstrukci této významné památky.

„Těší mě, že stavební firma Komfort nejen odvedla precizní práci, ale – jak slíbila – i odevzdala hotové dílo s předstihem. Výsledky náročné rekonstrukce nejsou patrné na první pohled, neboť to podstatné se skrývá ve zdech a podlahách, o to pevněji však naše radnice bude stát – a já věřím, že to bude nejméně dalších sedm set let,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Od ledna letošního roku procházela Stará radnice rekonstrukcí, při níž byl využíván vybraný soubor maximálně šetrných technologií pro obnovu narušených konstrukcí.

V souvislosti se zahájením Brněnských Vánoc byla Stará radnice od 1. prosince částečně zpřístupněna veřejnosti. Až do 23. prosince je možné každý pátek, sobotu a neděli od 10 do 20 hodin navštívit radniční věž.

V rámci adventního programu se v prostorách radnice konají také dětské dílny. Na pátek a víkend před Štědrým dnem, tedy na 21., 22. a 23. prosince, jsou pro návštěvníky vždy v 10 a ve 14 hodin připraveny třicetiminutové komentované prohlídky radničních prostor, a to Freskového sálu, klenotnice a Křišťálového sálu.

V průběhu měsíce ledna se do prostor na Radnické 8 vrátí v plném rozsahu také Informační centrum. Stejně tak od lednového data se počítá s plnohodnotným provozem sálů Staré radnice.

Tisková zpráva MMB
Foto: Lukáš Malý, Wikipedia

Štítky Stará radnice, rekonstrukce, program, advent, Brno, radnice, Roman Onderka, Štědrý den, Wikipedie, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stará radnice je opět přístupná a nabízí zajímavý program  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.