Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Správa brněnské vily Tugendhat si pochvaluje letošní návštěvnost

Pro brněnskou funkcionalistickou vilu Tugendhat, zapsanou na seznamu památek UNESCO, je letošní sezona mimořádně úspěšná. Předpokládá se, že ji navštíví v tomto roce zhruba 45.000 lidí. Téměř všechny vstupenky až do ledna 2014 jsou zamluveny. Vila byla po rozsáhlé rekonstrukci otevřena loni v březnu a zájem o její prohlídky je od té doby trvale vysoký, řekla dnes vedoucí správy objektu Iveta Černá.

"V létě jsme měli problémy, protože mnozí zájemci o prohlídku se do vily nedostali. To, že máme návštěvnost stejnou jako loni, je úspěch," uvedla. Denně se koná osm prohlídek objektu a každé z nich se může účastnit nejvíce15 lidí. Podle Černé už nelze tuto kapacitu kvůli ochraně objektu zvyšovat.

Židle BrnoJiž 15. listopadu spustí správa vily na svých internetnetových stránkách rezervační systém pro vstupy na příští rok. Jako první jsou obvykle zamluveny všechny víkendy v létě. Asi 40 procent návštěvníků funkcionalistického objektu tvoří cizinci.

Velkým lákadlem jsou hudební vystoupení v takzvaném Skleněném pokoji, z něhož je výhled na Brno. Objekt se plní také při filmových projekcích. Zaměřeny jsou na historické snímky. Do konce roku se budou promítat někdejší světové trháky, k nimž patří Casablanca, Někdo to rád horké nebo Upír Nosferatu.

Objekt je nejznámější brněnskou funkcionalistickou vilou. Její rekonstrukce stála bezmála 174 milionů korun. Po opravě se návštěvnost vily Tugendhat ve srovnání s obdobím, kdy byla ještě otevřena v zanedbaném stavu, bezmála ztrojnásobila.

Vila Tugendhat

Vila Tugendhat vznikla v roce 1928 na objednávku průmyslnické rodiny Tugendhatů, která těsně před druhou světovou válkou uprchla kvůli svému židovskému původu do zahraničí. Autorem stavby je německý architekt Ludwig Mies van der Rohe, který byl ve své době špičkou v oboru. Vila Tugendhat je unikátním funkcionalistickým dílem světového měřítka, které je vyznačuje řadou nových stavebních postupů a technických řešení. Pro interiér vily vznikly některé zcela nové modely nábytku, jako např. křeslo Brno. Obývací části vily vévodí rozměrná onyxová stěna, která byla speciálně pro tuto stavbu z afriky. Dům je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a je v majetku města Brna.

Ludwig Mies van der Rohe je také autorem mrakodrapu firmy IBM v New Yorku nebo slavného německého pavilonu na světové výstavě v Barceloně. Van der Rohe vynikal jako autor kompletních staveb, tedy jak vlastní budovy, tak interiéru. Ve vile Tugendhat navrhnul nábytek, řešení interiéru, dveře a dokonce i kliky.

Zdroj ČTK

Štítky vila Tugendhat, Brno, návštěvnost, Světové dědictví UNESCO, vila, Iveta Černá, Ludwig Mies van der Rohe, interiér, vstupenka, druhá světová válka, Světová výstava, IBM, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa brněnské vily Tugendhat si pochvaluje letošní návštěvnost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.