Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Slavkov si připomene Napoleonovy narozeniny

Narozeniny francouzského císaře Napoleona (1769 až 1821) si milovníci vojenské historie připomenou příští sobotu v areálu zámku ve Slavkově u Brna programem, který bude věnován koním. Měl by vzniknout rekord v otevření lahví sektu šavlí, premiéru bude mít pořad o koních, v noci zámek ozáří 200 svíček a scházet nebude ani bojová ukázka, řekl dnes za pořadatele Ivan Vystrčil.

Připomněl, že ve Slavkově, kde se Napoleon v bitvě tří císařů v roce 1805 proslavil geniální strategií, se konaly akce k jeho narozeninám už za první republiky. Na ně chce navázat i sobotní program. Pořadatelé očekávají za pěkného počasí až 10.000 návštěvníků. Vstup je zdarma.

Součástí programu bude mezinárodní výstava vín Grand Prix Austerlitz, kterou zahájí pokus o rekord v sabráži. Dvacet jezdců v historických vojenských kostýmech na koních při něm s pomocí šavlí v sedlech otevře sabráží, tedy odetnutím, láhve se sektem.

Premiéru bude mít pořad Koně v proměnách staletí, který předvede, jak s koňmi pracovali v minulosti zástupci armád ve střední Evropě. Například maďarští jezdci představí umění uherských válečníků a k vrcholům této části programu bude patřit představení polské jezdecké skupiny East Riders.   

Do bitvy se zapojí sto lidí ve vojenských kostýmech. Ukázka připomene madam Sans Gene, přezdívanou Císařova dragounka. Byla jednou z mála žen sloužících v Napoleonově armádě.    

Osvícení zámku 200 svíčkami zase upozorní na to, že letos uplynulo již 200. výročí bitvy u Lipska. Počítá se s řemeslným jarmarkem, koncertem historické hudby, kostýmovanými prohlídkami zámku, v jehož areálu vzniknou také vojenská ležení.

Zdroj ČTK

Štítky Napoleon, Slavkov, narozeniny, koně, Slavkov u Brna, Napoleon Bonaparte, zámek, První republika, Grand Prix, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavkov si připomene Napoleonovy narozeniny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.