Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Shakespeare po roce opět zavítá na Špilberk

V rámci letošního 14. ročníku Letních shakespearovských slavností, nejpopulárnějšího divadelního festivalu zaměřeného na dílo slavného anglického dramatika, který bude tradičně probíhat na velkém nádvoří hradu Špilberku, čeká návštěvníky celkem šest her, z toho dvě premiéry.

Slavnosti zahájí 18. července premiéra slovenského nastudování dynamické a energické komedie Večer trojkráľový, v níž hudba hraje jednu z dominantních rolí, a není proto divu, že většina účinkujících, kteří byli tentokrát vybráni konkurzem, bravurně zvládá i hru na hudební nástroje.

Režie se ujala známá maďarská režisérka a ředitelka divadla Vígszinház v Budapešti Enikő Eszényi, která má s dílem Williama Shakespeara zkušenosti nejen jako režisérka, ale i jako herečka. Hrají: Tomáš Maštalír, Martin Hofmann, Daniel Žulčák, Gabriel Tóth, Judit Bárdos, Roman Poláčik, Eva Sakálová a další

V jiskřivé komedii o věčném souboji mužů a žen Zkrocení zlé ženy režiséra Daniela Špinara uvidíme v hlavních rolích Tatianu Vilhelmovou, kterou v roli Kateřiny alternuje Jana Stryková, a Romana Zacha. V dalších rolích účinkují Vojtěch Dyk , David Novotný a další. Autorem hudby k této nejúspěšnější loňské hře je Jan P. Muchow.

Další premiérou je svatební crazy komedie Sen noci svatojánské. Spletitý děj je podobný snu, kde jednotlivé postavy podléhají kouzlu magické letní noci. Hra o lese, žárlivosti i vášni a hlavně o tresti květu zvaného Violka lásky, díky níž vidět neznamená vidět.

V hlavních rolích vystoupí David Prachař v roli Thesea a Oberona, Vanda Hybnerová jako Hippolyta a Titánie, Czongor Kassai jako Egeus a Puk. Na piáno tento milostný „jamsession“ doprovodí Václav Kopta jako Píšťala.

Jiří Langmajer a Klára Issová jsou hlavními postavami napínavého příběhu Richarda III., vévody z Glosteru - nejdokonalejšího ze všech Shakespearových padouchů. Režisérem a autorem úpravy je zkušený slovenský divadelník Martin Huba, který už pro festival nastudoval hry Král Lear a Romeo a Julie.

Komedie plná rafinovaných slovních hříček Dvaja páni z Verony přicestuje na Špilberk z Bratislavy. V jednom z nejranějších Shakespearových děl má ve slovensko-českém zpracování výrazný prostor hudba. Pánové Ondrej Kovaľ a Milo Kráľ jsou výborní muzikanti, Zuzana Norisová skvělá zpěvačka a na pódiu je doplní naživo hrající ženská kapela a další vynikající herci včele s Lukášem Vaculíkem.

Již pátou sezonu bude na repertoátu shakespearovských slavností vynikající komedie v režii Jiřího Menzela Veselé paničky windsorské. Zábavná hra o ženském důvtipu a hloupé mužské žárlivosti, která se stále těší neutuchajícímu zájmu diváků.

Hereckému obsazení vévodí Bolek Polívka v roli bonvivánského rytíře Jana Falstaffa, důvtipnou paní Pažoutovou hraje Simona Stašová. V dalších rolích se diváci setkají s Evou Režnarovou, Jaromírem Dulavou, Jaroslavem Satoranským, Janem Přeučilem a dalšími herci.

Foto: TICmB (Sen noci svatojánské: David Prachař/Vanda Hybnerová)

Štítky Shakespearovské slavnosti, 2013, Brno, Špilberk, William Shakespeare, slavnost, komedie, hudba, herec, Vanda Hybnerová, David Prachař, Tomáš Maštalír, hrad, Martin Hofmann, Daniel Žulčák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Shakespeare po roce opět zavítá na Špilberk  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.