Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sezonu festivalů zahájí Čarodějáles s The Hives a Waltari

Sezona rockových festivalů pod širým nebem začne na jižní Moravě v poslední dubnový den přehlídkou Čarodějáles. Na koupališti Riviéra vystoupí třeba švédská skupina The Hives a finští Waltari. Největším festivalem v kraji byl loni Majáles na výstavišti. Na stejné místo se tisíce studentů vrátí 7. května. Stabilními body na jihomoravské festivalové mapě zůstávají Strážnice, Boskovice, Tasov a Mikulov.

Čarodějáles symbolicky zahájí festivalovou sezonu zapálením vatry, tradičně spojené se svatojakubskou nocí. Ze třech pódií letos podle pořadatelů dýchne na publikum "severní vítr". Ze Švédska přijedou The Hives, kteří hrají garážový rock, avšak oblékají se do černých smokingů a cylindrů. Brněnský festival představuje pro letošek jejich jedinou zastávku v Česku. Doplní je Waltari s programem postaveným na jejich nejslavnějším albu Torcha!

Majáles se loni poprvé přesunul na brněnské výstaviště až na poslední chvíli, protože areál v Komárově nečekaně poznamenal pobyt cirkusu. S výstavištěm však pořadatelé byli spokojeni a letos se tam vrátí. Obsadí prakticky celý areál včetně pavilonů. Nová velká scéna vyroste v pavilonu P, organizátoři slibují také nezvyklý design venkovních pódií. Další inovací je placení pomocí čipového náramku, Majáles tak bude prvním bezhotovostním festivalem v Česku. Hudební program tvoří hlavně české a slovenské stálice, například Tomáš Klus, Chinaski a Horkýže Slýže.

Prázdninové festivaly zatím dolaďují program a postupně zveřejňují jména interpretů. Beseda u bigbítu v Tasově na Hodonínsku chce znovu bourat festivalové stereotypy a přiveze například britské Tall Ships, kteří v Česku dosud nekoncertovali, rakouské trio Elektro Guzzi a divokou arménskou formaci Wattican Punk Ballet. "Nesázíme na kapely, které obvykle hrají na českých festivalech, ale na muzikanty, kterým sami věříme. Program se snažíme sestavovat s kurátorským nadhledem a s cílem objevovat nové talenty. Chceme jednoduše podpořit kapely, které si to podle nás opravdu zaslouží," popsal ředitel festivalu Tomáš Ševčík.

Mikulovský Eurotrialog věnují pořadatelé památce Lou Reeda a Filipa Topola. Většina kapel si na přehlídku připraví jednu až dvě písně od Topolových Psích vojáků, Reeda připomene například skupina All Tomorrow Parties. Pomyslnou tečkou za festivalovou sezonou představuje zářijová brněnská přehlídka Henry Lee Fest. "Program rozšíří Australan Mick Harvey a berlínští The Ministry of Wolves," uvedla za pořadatele Kateřina Červinková.

Zdroj ČTK

Štítky festivaly, Jižní Morava, Brno, Čarodějáles, kultura, koncerty, The Hives, Waltari, festival, majáles, hudební skupina, Tasov, Česko, Jihomoravský kraj, Mikulov, Boskovice, Strážnice, kongresové centrum, Lou Reed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezonu festivalů zahájí Čarodějáles s The Hives a Waltari  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.