Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Průvod divadelníků v Brně zahájil festival divadelních škol

Průvod mladých divadelníků včera v Brně zahájil 25. ročník přehlídky divadelních škol Setkání/Encounter. Z oken Janáčkovy akademie múzických umění si studenti nechali spustit sošku Marty, která je festivalovým oceněním. V čele průvodu ji pak odnesli do Divadla na Orlí, jedné z pěti festivalových scén.

Přehlídka potrvá do soboty. Výsledky své práce představí dvě školy z Česka a 11 ze zahraničí, například z Ruska, Polska, Skotska, Gruzie a Litvy. Při dramaturgickém ladění festivalu se pořadatelé zaštítili antickou tradicí, konkrétně dionýsiemi, bujarými oslavami ve starém Řecku.

Cílem přehlídky je podle ředitele festivalu Petra Oslzlého představit metody a výsledky divadelního školství v různých zemích a zprostředkovat setkání nastupující generace divadelníků mnoha národností. Festival má historii dlouhou čtvrt století, za tu dobu už přivítal divadelní školy z 38 zemí. Každoročně musejí pořadatelé některé přihlášky odmítat, zájem totiž převyšuje možnosti organizátorů.

K programovým zajímavostem letos patří nezvyklá maďarská inscenace Hamleta, v níž jednu postavu hraje několik herců a diváci spolu s účinkujícími putují i do zákulisí. Rakušané ze Štýrského Hradce zase představí Zkrocení zlé ženy v genderové perspektivě.

Vedle klasika Williama Shakespeara je v programu zastoupený dvěma hrami také současný německý dramatik Marius von Mayenburg. V petrohradské inscenaci jeho textu Chladné dítě herci využívají koturny, tedy typ bot, které nosili herci v antickém divadle, což koresponduje s letošním tématem přehlídky.

Zdroj: ČTK

Štítky festival, divadelní herec, Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Divadlo na Orlí, herec, Petr Oslzlý, Rusko, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průvod divadelníků v Brně zahájil festival divadelních škol  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.