Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O post ředitele Národního divadla Brno se uchází 13 zájemců

Ve středu 31. října vypršel termín pro podávání přihlášek do výběrového řízení na místa ředitelů dvou brněnských kulturních institucí - Národního divadla Brno a Domu umění města Brna. Obě jsou příspěvkovými organizacemi města Brna.

Na post ředitele nejstarší brněnské divadelní scény se v termínu přihlásilo třináct zájemců, do konkurzu na post šéfa Domu umění města Brna umění pět uchazečů.

Nyní bude následovat dvoukolové výběrové řízení. „V tom prvním ustavená výběrová komise zhodnotí jednotlivé nabídky a hlavně posoudí, jestli splňují všechny podmínky dle zadání. Do druhého kola pak postoupí ti, kteří splnili všechny náležitosti,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Výsledky by měly být podle Žáry známy do konce listopadu a na základě závěrů výběrové komise bude následně nově navržené ředitele schvalovat a jmenovat Rada města Brna. Pokud se tak stane, měli by se noví šéfové obou kulturních zařízení ujmout funkcí od 1. ledna 2013.

Zájemci nejsou v tuto chvíli známi a o jejich jménech se víceméně spekuluje. Jisté je jen to, že mezi uchazeči o místo ředitele Národního divadla Brno není Daniel Dvořák, kterému končil mandát v listopadu, ale na konci září rezignoval.

Svůj odchod zdůvodnil mimo jiné nedostatečným financováním divadla zřizovatelem - brněnským magistrátem a také pokusy města „zasahovat do chodu instituce nikoli z odborných, ale z čistě politických hledisek“ či nechutí zřizovatele „k systémovým řešením, které by mohly situaci v divadle zmírnit“.

Před týdnem rezignoval na svou funkci i ředitel další příspěvkové organizace města - Filharmonie Brno - Zbyněk Matějů, který uvedl, že ho k rezignaci vedly (na rozdíl od Dvořáka) rodinné důvody.

„Vztahy mezi naší organizací a zřizovatelem byly vždy korektní a město Brno přispívalo nejen finančně k rozvoji Filharmonie Brno po celou dobu mého působení ve funkci ředitele. Přeji svému nástupci, aby pro něj práce s tímto orchestrem znamenala tolik po profesní i osobní stránce jako pro mě,“ řekl Matějů.

Ten ve funkci ředitele setrvá do 30. listopadu. „V nejbližší době bude na funkční místo ředitele Filharmonie Brno vyhlášeno výběrové řízení. Rada města Brna jeho vyhlášení projedná zřejmě 14. listopadu, nástup nového ředitele se předpokládá od 1. února 2013,“ sdělil mluvčí magistrátu Žára.

Štítky Národní divadlo Brno, Dům umění města Brno, výběrové řízení, ředitel, Brno, Dům umění města Brna, magistrát, Zbyněk Matějů, Daniel Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O post ředitele Národního divadla Brno se uchází 13 zájemců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.