Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Neděle bude patřit v Brně památkám evropského dědictví

Dny evropského dědictví se v České republice konají pravidelně od roku 1991 a jejich hlavním garantem je Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. V letošním roce se akce koná od 7. do 15. září.

Město Brno se k ní připojilo v roce 2006. Letos tomu bude v neděli 8. září. Opět se otevřou veřejnosti brány památek, budov, objektů a těch prostor, které jsou jinak během roku zčásti nebo zcela nepřístupné. Vstup do objektů je zdarma, do některých za snížené vstupné.

„Již tradičně si zájemci budou moci prohlédnout bohatě zdobené sály na Nové radnici nebo kryty pod Špilberkem. V tomto roce je po roční rekonstrukci opět otevřená vyhlídková věž Staré radnice a se slevou dvaceti procent oproti běžnému vstupnému bude možné v neděli navštívit brněnské podzemí, a to Mincmistrovský sklep a Kostnici u kostela svatého Jakuba,“ upřesnil brněnskou nabídku mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Budova Nové radnice patří k nejvýznamnějším památkám města Brna. Její současná barokní podoba je z 18. století podle projektu brněnského stavitele Grimma. Sídlem brněnského magistrátu se budova stala až po důkladné rekonstrukci podle projektu architekta Poláška v roce 1935. Návštěvníci během prohlídky zavítají do zasedací místnosti Rady města Brna a do Sněmovního a Rytířského sálu.

Historie krytu pod Špilberkem sahá do počátku 20. století, kdy byly do skály vyraženy tři dlouhé sklepy, které sloužily jako sklad nápojů. Úkryty ve štole vznikly již za druhé světové války a po ní byly štoly adaptovány pro potřeby štábu civilní obrany. Několik nouzových východů ústí pod hradbami hradu a v ulici Pellicova.

Stará radnice je nejstarší a nejzajímavější dochovanou světskou stavbou v Brně. Její vyhlídková věž měří 62,66 metru a na horní ochoz vede 173 schodů. Radniční věž je ozdobena portálem s ohnutou věžičkou od sochaře a stavitele Antonína Pilgrama, v průchodu věže je zavěšen pověstný brněnský drak a vozové kolo, ke kterým se vážou brněnské pověsti.

Mincmistrovský sklep je označení historických sklepních prostorů, které byly objeveny při průzkumu brněnského podzemí v roce 1999 a v roce 2010 otevřeny veřejnosti v rámci projektu "Zpřístupnění brněnského podzemí". Expozice ve sklepení připomíná dnes již téměř zapomenuté řemeslo ražby mincí v Brně a na Moravě. Zároveň je zde představen vývoj Rybného trhu (dnešního Dominikánského náměstí) i existence a zánik původně gotické Královské kaple.

Od léta 2012 mají zájemci o historii možnost spatřit na vlastní oči unikátní prostory kostnice pod kostelem sv. Jakuba, které byly objeveny při průzkumu podzemí v roce 2001. Jsou zde pochovány oběti středověkých morových a cholerových epidemií, válečných událostí z doby třicetileté války a švédského obléhání. Kostnice je po pařížských katakombách druhou největší v Evropě.

Vedle památek ve vlastnictví města Brna budou v neděli zpřístupněny i církevní stavby – katedrála sv. Petra a Pavla na Petrově, kostel sv. Jakuba, kostel Zvěstování Panny Marie v Tuřanech a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Zábrdovicích.

Štítky Brno, kostel, Česko, radnice, Dny evropského dědictví, Morava, Brněnské podzemí, Slezsko, projekt, Špilberk, dědictví, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neděle bude patřit v Brně památkám evropského dědictví  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.