Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na sídlo Ústavního soudu se o víkendu vrátí sochařská výzdoba

Na sídlo Ústavního soudu se o víkendu s pomocí těžké techniky vrátí sochařská výzdoba. Místo 12 originálů z choulostivého materiálu však budou rozmarům počasí čelit věrné kopie. Původní sochy čekají další restaurátorské práce, poté je vystaví v interiéru budovy.

V souvislosti se sochami soud letos vynaložil téměř tři miliony korun, řekl dnes vedoucí odboru vnějších vztahů Vlastimil Göttinger.

Ústavní soud sídlí v monumentální, architektonicky hodnotné budově někdejšího Zemského sněmu, postavené na nové brněnské okružní třídě v letech 1875 až 1878. Bohatou sochařskou výzdobu atik na jižní a severní straně budovy provedli vídeňský sochař Josef Schönfeld a brněnský umělec Josef Tomola.

První je autorem šesti alegorií na fasádě z Joštovy ulice, kudy se dnes do budovy vchází, druhý podle předešlé strany dokončil výzdobu na fasádě obrácené na Žerotínovo náměstí. Alegorické ženské sochy představují básnictví, mír, zákonodárství, štěstí, vlastenectví a vědu.

Jsou zhotoveny z jemnozrnného, měkkého vápence bez dalších přísad. Kámen je velmi vhodný pro sochařské opracování, ale jeho použití v exteriéru je problematické. Hornina podléhá zvětrávání a rozpadá se. Figury v květnu 1954 poškodila vichřice, následné opravy příliš nerespektovaly původní podobu. Výsledkem další rekonstrukce v 70. a 80. letech byl neprodyšný fasádní nátěr.

"Během několika posledních let se na sochách začaly objevovat praskliny a postupně odpadávaly části modelace," uvedl generální sekretář soudu Ivo Pospíšil. Nejprve sochy chránily sítě, poté je správa soudu nechala z bezpečnostních důvodů sundat. Restaurátoři se pokusili dát sochám i jejich replikám původní historickou podobu.

"Oprava soch představuje první fázi celkové rekonstrukce a obnovy fasády sídla Ústavního soudu, která proběhne v následujícím roce, společně s plánovanou obnovou interiérů budovy," doplnil Pospíšil. Ze státního rozpočtu soud na opravy dostane 11 milionů korun.

Zdroj: ČTK
Foto: wikipedia.org, Millenium187

Štítky soud, brno, kultura, výzdoba, sochařství, ústavní soud, socha, fasáda, Ivo Pospíšil, Landtag, interiér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na sídlo Ústavního soudu se o víkendu vrátí sochařská výzdoba  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.