Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na šéfa Národního divadla Brno jsou tři kandidáti

Komise vybrala tři kandidáty na ředitele Národního divadla Brno. Divadlo je bez šéfa od září loňského roku, od té doby se uskutečnily dva konkurzy. Komise v čele s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD) ale ani jednou vhodného kandidáta nevybrala. Nyní oslovila tři vybrané osobnosti přímo.

Kandidáti mají za úkol zpracovat písemnou práci a 5. srpna je čekají pohovory, informoval dnes mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Vybraného kandidáta bude schvalovat městská rada.

Mezi vybrané osobnosti patří umělecký šéf Jihočeského divadla Martin Glaser, ředitel Divadla Alfa v Plzni Tomáš Froyda a bývalý ředitel Národního divadla Ondřej Černý, který se zúčastnil už minulého řízení a sám z něj odstoupil. "Kandidáty nominovala odborná část výběrové komise," podotkl Žára. Do minulých dvou konkurzů se kandidáti hlásili sami. Podle odborníků se však nepřihlásil nikdo vhodný, a proto se rozhodli oslovit vybrané osobnosti sami.

Bývalý ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák odstoupil na konci loňského září sám. Kritizoval nedostatečné financování divadla a neochotu města řešit problémy instituce. Divadlo dočasně vede provozní a výrobní náměstek Jan Petr, dramaturgické plány pro příští sezonu jsou už od jara hotové.

Opoziční Strana zelených (SZ) už v minulosti kritizovala, že do výběru ředitele divadla a také do dění v instituci příliš zasahují politici. V odborné komisi jsou kromě primátora další dva politici a jedna úřednice z magistrátu a šest nezávislých odborníků. Onderka politické tlaky odmítá. Předsedovi brněnské SZ Martinu Anderovi se také nelíbilo, že nynější konkurz je uzavřený a lidé se do něj nemohli přihlásit sami.

Zdroj ČTK

Štítky Národní divadlo Brno, Brno, ředitel, divadlo, Roman Onderka, ČSSD, Strana zelených, Martin Glaser, Ondřej Černý, Jihočeské divadlo, Divadlo Alfa, Daniel Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na šéfa Národního divadla Brno jsou tři kandidáti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.