Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na rekonstrukci bitvy u Slavkova se přijelo podívat 9000 lidí

Zhruba 9000 návštěvníků se dnes přijelo podívat do Tvarožné na Brněnsku na rekonstrukci boje ve slavné bitvě u Slavkova.

Při nácviku rekonstrukce se dnes zranil jeden voják, který spadl z koně a zlomil si klíček, řekl jeden pořadatelů Miroslav
Jandora. V bitvě u Slavkova francouzský císař Napoleon roku 1805 porazil početnější rakouské a ruské šiky.

Rekonstrukce bitvy se na polích u Tvarožné koná každoročně. Pořadatelé pokaždé zvolí jinou část tažení a to zrekonstruují. Vše doprovází komentář. Letos předvedli účastníci část připomínající boje na Starých Vinohradech. Divize francouzského generála Dominiqua Vandamma se tam srazila s pěchotou protivníků, generálů Michaila Miloradoviče a Heinricha Rottermunda.

Vandamm sice střet vyhrál, vzápětí ho ale napadlo carské jezdectvo. Pozice si Francouzi udrželi jen díky narychlo vyslaným posilám.    

"Všude se říká, že jde o rekonstrukci bitvy, ale podle mne jde spíše o to,že vzdáme hold padlým vojákům, kterých mohly být tisíce. V neděli jim složíme poctu pietním aktem u Mohyly míru," řekl Jandora.

Kromě samotné bitvy se mohli návštěvníci Slavkova ponořit do dobové atmosféry už od pátečního večera. Město sloužilo jako zázemí bitvy, bylo možné v něm vidět vojáky i markytánky a na zámku byly kostýmované prohlídky s Napoleonem.

Zdroj ČTK

Štítky rekonstrukce, Napoleon, bitva u Slavkova, 2013, Tvarožná, Napoleon Bonaparte, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na rekonstrukci bitvy u Slavkova se přijelo podívat 9000 lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.