Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na folklorní festival do Strážnice se sjelo přes 22.000 diváků

Na 68. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice se letos přišlo podívat přes 22.000 diváků, sdělil za pořadatele Zdeněk Bobčík. To je o 2000 více, než pořadatelé odhadovali.

Od čtvrtka do dneška mohli lidé sledovat vedle sobotního slavnostního průvodu a soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku i vystoupení sedmi zahraničních folklorních souborů. Programem také hodně prostupovalo 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu.

Strážnický festival patří mezi nejstarší a nejznámější folklorní festivaly v Evropě, pošestnácté se na něm letos vyhlašovaly ceny České národopisné společnosti za nejvýznamnější počin v oboru za loňský rok. Cenu Pěti rudých růží, která se uděluje za přínos k rozvoji dokumentace i následnou péči a popularizaci jevů tradiční lidové kultury, získala Jiřina Veselská za projekt Zpřístupnění bibliografií národopisných časopisů.

Cenu MFF Strážnice získal Rudolf Dunajovič za autorství pořadu Povídám, povídám pohádku za přesvědčivé ztvárnění tématu a citlivou práci s dětmi.   

"Letošní ročník byl velmi vydařený, přálo nám počasí. Při průvodu bylo plné náměstí i okolní ulice," zhodnotil festival Bobčík.

Cílem festivalu je udržovat a prezentovat především domácí tradice, zahraniční hosté jsou spíše kořením přehlídky. To však bylo letos velmi bohaté. Přijely soubory z Indie, Kostariky, Chorvatska, Maďarska, Turecka a Slovenska. Součástí festivalu byl nejen organizovaný program, ale tradičně i neformální zábava. Během čtyř dní hrála v areálu cimbálová hudba a dechovky.

Zdroj ČTK

Štítky folklórní festival, Strážnice, festival, Cyril a Metoděj, Jiřina Veselská, Česká národopisná společnost, Evropa, Morava, Turecko, Indie, Chorvatsko, Maďarsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na folklorní festival do Strážnice se sjelo přes 22.000 diváků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.