Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muzeum osobních počítačů v Brně se otevírá veřejnosti

Muzeum československých osobních počítačů, které začalo před třemi lety vznikat na brněnské Fakultě informačních technologií VUT, se nyní otevřelo i veřejnosti. Expozice už existuje dva roky, ale zatím sloužila pro vzdělávací účely. Zájemci si mohou sbírku přijít zdarma prohlédnout každou středu od 13:00 do 17:00 do areálu fakulty v Božetěchově ulici v Králově Poli. Novinářům to dnes řekl duchovní otec muzea a proděkan pro vzdělávací činnost fakulty Richard Růžička.

"Lidé se nás začali ptát, jestli je možné se jít do muzea podívat, tak jsme se rozhodli udělat ho tak, aby mohl přijít opravdu každý," řekl Růžička. Muzeum nabízí dvě ucelené sbírky, na nichž lze ilustrovat vývoj a výrobu osobních počítačů v Československu. Těžiště expozice spadá do 80. let minulého století. "První osobní počítač, který se vešel na stůl a mohl jej používat jeden člověk, vznikl ve druhé polovině 70. let. Ve sbírce jsou i zahraniční kusy, které zásadně československý vývoj ovlivnily," uvedl Růžička.

Druhou sbírkou jsou paměťová média, která začínala vznikat v 50. letech a vyvíjela se velmi rozmanitě. Z 50. let také pochází nejstarší exponát, a to mechanický kalkulátor.

Do budoucna by se měl v muzeu objevit ještě větší sálový počítač z dřívější doby. "Naše prostory jsou však malé, proto nemůžeme mít sbírku takových počítačů," vysvětlil Růžička.

Muzeum může být podle něj přínosné jak pro odborníky, tak pro laiky, kteří buď éru prvních osobních počítačů zažili, nebo pro mladší, které počítače zajímají.

Sbírka ilustruje také přístup k vývoji a výrobě počítačů v Československu. "Výrobců byla celá řada. Šlo dle mého názoru o prestiž každého podniku, který chtěl vyrábět svoje počítače. Problémem 80. let bylo ovšem také uchopení počítače v domácnosti. Nebylo jasné, k čemu měl sloužit, a hledalo se pro něj využití," uvedl Růžička. Upozornil také na to, že některé počítače se dodávaly jako stavebnice, aby byly cenově dostupnější.

Zdroj ČTK

Štítky počítače, muzeum, Brno, vut, výstava, zdarma, osobní počítač, počítač, Fakulta informačních technologií Vysokého učení technického v Brně, Královo Pole, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum osobních počítačů v Brně se otevírá veřejnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.