Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Moravská galerie v nově otevřeném prostoru vystavila design

Řemeslný design inspirovaný lidovým uměním si ode dneška prohlédnou návštěvníci Moravské galerie v Brně. Výstava zahrnuje 140 prací 98 autorů, kteří navrhovali například šperky, dekorativní předměty nebo nezvykle ztvárněné věci denní potřeby. Galeristé expozici umístili do nově otevřeného prostoru - Knihovního sálu v Místodržitelském paláci.

"Knihovní sál byl dosud nepřístupný, využívali jsme jej pouze pro potřeby galerie. Určitě plánujeme další využití - právě pro výstavy nebo pronájmy," řekla mluvčí galerie Martina Vašková.

Sál v prvním patře paláce vznikl před polovinou 18. století při barokní přestavbě a dostavbě kláštera augustiniánů eremitů u kostela svatého Tomáše. Na umělecké výzdobě sálu podíleli malíř Josef Tadeáš Rotter, který vytvořil nedochovanou nástropní fresku, a sochař Josef Leonard Weber, jenž současně pracoval i na postavách moravských markrabat Jana Jindřicha a Jošta v portálu paláce.

První výstavu v Knihovním sále tvoří práce přihlášené do soutěže Kruhy na vodě, kterou pořádá slovenské Ústředí lidové umělecké tvorby s tamním ministerstvem kultury. Koná se jednou za dva roky, je otevřená autorům ze Slovenska, Česka a Polska.

Vystavené práce jsou rozděleny do kategorií podle materiálu - dřevo, kov, textil a keramika. Poslední, volnou kategorii tvoří experimenty. Autoři jsou designéři, výtvarníci, studenti i výrobci. Výstava potrvá do 18. srpna.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, Místodržitelský palác, výstava, design, Moravská galerie v Brně, umění, Josef Tadeáš Rotter, Josef Leonard Weber, Jan Jindřich, Ministerstvo kultury České republiky, palác, Kostel svatého Tomáše, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravská galerie v nově otevřeném prostoru vystavila design  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.