Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Město rozdělilo na kulturu necelých 10 milionů korun

Brněnští zastupitelé schválili dotace 9,7 milionu korun na letošní kulturní akce ve městě. Některým aktivitám ale peníze nedali, například třem výstavám ve Wannieck gallery nebo festivalu v Kamenné kolonii. Celkem tak město ušetří 190 tisíc korun.

Podle zastupitele Martina Andera z opoziční Strany zelených město ale peníze má a za nepřidělením některých dotací vidí politickou hru. Podle vedení města půjdou ušetřené peníze na jiné projekty, například na filmový festival Cinema mundi nebo do rezervního fondu.

„Dle mého se rozděluje podle politického klíče. Rezerva pro Cinema mundi je velká a část peněz mohla být rozdělena na podporu jiných projektů,“ řekl ČTK Ander.

Náměstkyně zodpovědná za kulturu Jana Bohuňovská ani primátor Roman Onderka na dotaz
ohledně dotací neodpověděli.

Jako příklad možné politické hry uvedl Ander dotace na výstavy ve Wannieck gallery, které dala městská společnost výpověď z nájmu ve svých prostorách a o jejíž budoucnosti se nyní jedná.

„Není to příjemné, ale galerii to existenčně neohrozí. Za těch šest let existence jsme celkově nedostali mnoho dotací,“ řekla ředitelka galerie Petra Lekešová. Wannieck gallery žádala na letošek o 115 tisíc korun.

Menší částku, 40 tisíc korun, neschválili zastupitelé pro společnost pořádající festival v Kamenné kolonii nazvaný Nespoutaný život v Kamence 2013.

„Majitelé domů v Kamenné kolonii jsou v neustálém sporu s městem, které je vlastníkem pozemků pod jejich domy. Myslím si, že za škrtnutím dotace mohou být i tyto důvody,“ uvedl Ander.

Zastupitelé škrtli také 10 tisíc korun pro sdružení Nesehnutí na multikulturní časopis a 20 tisíc korun pro kulturní občanské sdružení Napříč. O 5000 korun méně dostanou pořadatelé multikulturního festivalu Ghettofest.

Zdroj: ČTK

Štítky dotace, kultura, kulturní akce, Brno, festival, peníze, Martin Ander, Strana zelených, Roman Onderka, Ghettofest, Nezávislé sociálně ekologické hnutí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město rozdělilo na kulturu necelých 10 milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.