Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město chce letos začít s opravou severní hradby Špilberku

Brno chystá opravu severní hradby hradu Špilberk. Před třemi lety se zde část zdiva z cihel zřítila a momentálně je hradba v neuspokojivém stavu. Místy cihly stále vypadávají. Město vypíše veřejnou zakázku za 16,4 milionu korun.

Špilberk prochází v posledních letech opravami za stovky milionů korun. „Jsem rád, že jsme našli peníze i v této nepříjemné době, kdy v rozpočtu chybí prostředky ve srovnání s minulými roky. Severní hradba už je v neuspokojivém stavu a jde o významný problém,“ řekl náměstek primátora Robert Kotzian.

Oprava zřícené, asi patnáctimetrové části, severní hradby u ulice Gorazdova v roce 2010 stála 15,6 milionu korun. Byl to úsek postavený v první polovině 17. století.

Špilberk, jedna z nejvýznamnějších brněnských památek, prochází výraznými úpravami již zhruba čtvrtstoletí a cena za ně je téměř miliarda korun.

Posledních dvanáct let se rekultivují i parky na svazích hradu, ty spolykaly necelých 200 milionů korun. V současnosti se ještě dokončují opravy jižního křídla za 155 milionů, slavnostně se tato část Špilberku otevře v květnu.

Již dříve byly obnoveny kasematy, administrativní budova i většina jeho křídel, zajímavostí je obnovená hradní vinárna ve sklepení.

Při opravách se klade důraz na to, aby se používaly co možná nejvíce původní technologie a materiály.

Zdroj: ČTK
Foto: Petr.adamek, Wikipedia

Štítky oprava, Špilberk, severní hradba, Brno, hrad, Robert Kotzian, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce letos začít s opravou severní hradby Špilberku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.