Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letošním laureátem Ceny Michala Ranného je Václav Stratil

Letošním laureátem Ceny Michala Ranného je čtyřiašedesátiletý konceptuální výtvarník Václav Stratil. Odborná porota zvláště ocenila jeho přínos pro brněnské umělecké prostředí a vlivné pedagogické působení na několik generací mladších tvůrců. Výsledek dnes novinářům oznámili představitelé Moravské galerie v Brně, která cenu jednou za dva roky uděluje.

Slavnostní večer na počest laureáta uspořádá galerie 30. října v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně, příští rok otevře rozsáhlou výstavu Stratilových prací, a to zejména z posledních 15 let.

Stratil se narodil v roce 1950 v Olomouci, většinu 80. a 90. let strávil v Praze, poté přesídlil do Brna. Na tamní fakultě výtvarných umění vedl ateliér kresby a později ateliér intermédií. 

Věnuje se konceptuální tvorbě, kresbě, malbě, fotografování a performancím. Odborníci hodnotí jeho projev jako syrový, drzý, často ostře společensky angažovaný, ale také vtipný a hravý. Má za sebou desítky výstav v České republice i zahraničí. Poznávacím znamením jeho malířské tvorby je opakující se motiv lišky.

Cena Michala Ranného nese jméno předčasně zemřelého malíře, představitele české lyrické abstrakce. Jednou za dva roky ji uděluje Moravská galerie významné osobnosti, která je po formální i obsahové stránce obohacením české vizuální kultury a jejíž dílo a myšlení výrazně ovlivňuje nastupující generaci umělců.

Oceněným výtvarníkům galerie vždy uspořádá výstavu a vydá katalog. Prvním laureátem Ceny Michala Ranného byl Dalibor Chatrný, následovali Miroslav Šnajdr starší, Stanislav Kolíbal, Vladimír Skrepl, Milena Dopitová a Daniel Balabán.

Zdroj: ČTK
Foto: wikipedia, svajcr

Štítky ČR, výtvarné, ocenění, Brno, Letošním, laureátem, Ceny, Michala, Ranného, Václav, Stratil, Václav Stratil, Michal Ranný, Moravská galerie v Brně, Praha, Olomouc, Stanislav Kolíbal, Dalibor Chatrný, Milena Dopitová, Daniel Balabán, Vladimír Skrepl, Wikiped

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošním laureátem Ceny Michala Ranného je Václav Stratil  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.