Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letošní ročník festivalu Redfest zahájí nové nastudování Nory

Premiéra nového nastudování hry Henrika Ibsena Nora zahájí 1. listopadu letošní ročník festivalu malých činoher Redfest. Noru připravuje pořádající soubor Národního divadla Brno jako první novinku na prknech Reduty po odchodu jejího minulého uměleckého vedení. Program přehlídky dále tvoří sedm inscenací pražských divadel.

Ibsenovu moderní tragédii, která otevřela otázku postavení ženy v rodině a společnosti, nastuduje v Redutě slovenský režisér Rastislav Ballek. Výrazná textová úprava zachovala v příběhu pouze dvojici hlavních postav a zaměřuje se na jejich vzájemné konflikty. Noru si zahraje Eva Novotná, Torvalda ztělesní Petr Halberstadt.

"Ibsen je autor vášnivě zaujatý tématem lidského neštěstí a přitom si vystačí bez fyzického násilí a litrů prolité krve. Odkrývá tak nové 'virtuální' prostory pro archaický divácký prožitek strachu a hrůzy uprostřed blahobytu moderní civilizace," uvedl Ballek.

Redutu před letošní sezonou opustil umělecký šéf Petr Štědroň a spolu s dramaturgyní Dorou Viceníkovou a dalšími stálými spolupracovníky přešel do Divadla Na zábradlí. Jejich nový soubor přiveze na Redfest hned tři inscenace - Divadlo Gočár, Višňový sad a novinku Šedá sedmdesátá, která přímo navazuje na titul Zlatá šedesátá, který měl v minulé sezoně premiéru
v Redutě.

Činoherní klub zařadil na program Redfestu absurdní komedii Joea Ortona Klíčovou dírkou, Divadlo v Dlouhé představí svou verzi Ibsenova Eyolfka. Program doplňuje ještě titul Unicorn pro jednoho herce z produkce Spitfire Company a Den opročníka, připravený ve Studiu Hrdinů, v němž exceluje herec Karel Dobrý.

Redfest je přehlídkou komorních činoher. Název festivalu odkazuje k budově Reduty, experimentální scény Národního divadla Brno, kde se celý Redfest odehrává.

Zdroj ČTK

Štítky festival, divadlo, činohra, Reduta, Brno, 2013, Henrik Ibsen, Nory, Národní divadlo Brno, Rastislav Ballek, Eva Novotná, Petr Halberstadt, Petr Štědroň, Karel Dobrý, Divadlo Na zábradlí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní ročník festivalu Redfest zahájí nové nastudování Nory  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.