Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

K poctě Bohumila Hrabala vyletí z Husy na provázku sto holubů

Stovka holubů vyletí z terasy divadla Husa na provázku jako připomínka 100. výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala. Brněnští divadelníci spolu s Židenicemi, literátovou rodnou čtvrtí, uspořádají na jeho počest šestidenní festival plný divadelních představení, filmových projekcí i originálních happeningů. Program dnes představili novinářům.

"Všechny připravované akce se vztahují buď k tomu, co Hrabal v Brně zažil, nebo k tomu, co napsal," uvedl umělecký šéf Husy na provázku Vladimír Morávek.

Podle režiséra Iva Krobota, spisovatelova přítele, měl Hrabal k Brnu trvale blízké vztahy a často na rodiště vzpomínal. Když však v roce 1985 přijel na premiéru inscenace Rozvzpomínání, ke svému rodnému domu se raději nevypravil. Argumentoval prý tím, že by se "kruh uzavřel" - a on by zemřel. 

Festival nazvaný Hrabal v Brně začne 25. března v židenickém kulturním centru Karas, k rodnému domu v Balbínově ulici se spisovatelovi obdivovatelé vydají 28. března díky happeningu Vivat Hrabal. O den později hostí Husa na provázku několikahodinový komponovaný večer. V poslední den přehlídky, tedy v neděli 30. března po skončení mše na Petrově, vyletí z
divadelní terasy holubi. Večer pak přehlídku uzavře mimořádné představení Rozvzpomínání, jež se na repertoáru drží 29 let.

Přehlídka nabídne také další hrabalovské inscenace brněnských i mimopražských divadel. Studenti Janáčkovy akademie múzických umění odehrají svůj Kabaret Hrabal, Národní divadlo Brno nabídne svou letošní novinku - Ostře sledované vlaky v Krobotově režii. Divadelní společnost Josefa Dvořáka přijede s Tanečními hodinami pro starší a pokročilé.

Hrabal se narodil 28. března 1914. Jeho rodný dům v Balbínově ulici zdobí pamětní deska. Rodina se brzy přestěhovala do Nymburka, většinu dospělého života Hrabal prožil v Praze a Kersku na Nymbursku. Zemřel v roce 1997. Výročí jeho narození si letos nepřipomínají jeho obdivovatelé jen v Brně, ale také v Praze, Nymburku, Kersku či Polné.

Zdroj ČTK

Štítky Bohumil Hrabal, Brno, Židenice, Divadlo Husa na provázku, holubi, Ivo Krobot, divadlo, rodný dům, terasa, Vladimír Morávek, festival, divadelní představení, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K poctě Bohumila Hrabala vyletí z Husy na provázku sto holubů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.