Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravský kraj vyhlásil soutěž o nejlépe opravenou památku

Jihomoravský kraj vyhlásil osmý ročník soutěže o nejlépe opravenou památku regionu v loňském roce. Podle nových pravidel v ní může udělit i dvě zvláštní ceny, přičemž každá z nich je spojena s odměnou 25.000 korun. Výsledky vyhlásí vedení kraje na přelomu dubna a května. Řekla to dnes krajská radní Bohumila Beranová(ČSSD). Nejlépe opravenou památkou za rok 2013 byl obnovený kostel ve Valtrovicích u Znojma.

Soutěž má tři kategorie. První tvoří velké stavby, do níž patří hrady, zámky či kostely. Druhá kategorie zahrnuje díla výtvarného umění, lze v ní ocenit například zrestaurované obrazy, a do třetí spadají drobné stavby, například kapličky.

Komise soutěže může dále udělit zvláštní cenu 25.000 korun vlastníkovi kulturní památky, který ji zaujme kvalitou oprav, mimořádnou historií památky nebo zvláštním přístupem majitele tohoto objektu k jeho obnově.

Druhou zvláštní cenu může komise udělit fyzické osobě, která se již zúčastnila předchozích pěti ročníků, z čehož vyplývá, že o svůj objekt dlouhodobě pečuje.

Přihlásit památky k ocenění mohou jejich majitelé na krajském úřadě do 20. února. Vedení kraje pak tyto objekty či výtvarná díla bude prezentovat na svém webu, kde se od 16. března do 10. dubna uskuteční hlasování o nejlépe opravenou památku.

Majitel vítězné velké památky získá jako odměnu od kraje 150.000 korun. Majitel vítězného uměleckého předmětu a majitel vítězné drobné stavby dostanou po 50.000 korunách. V soutěži se hlasuje zasíláním SMS zpráv. Loni se do něj zapojilo přes 8000 lidí.

Tisková zpráva
Foto: kr-jihomoravsky.cz

Štítky Jihomoravský kraj, soutěž, Bohumila Beranová, ČSSD, Znojmo, Valtrovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj vyhlásil soutěž o nejlépe opravenou památku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.