Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hvězdy stříbrného plátna se sešly u Mitrovských

Období první republiky až do poloviny 40. let minulého století se právem nazývá zlatým věkem československé kinematografie. Její protagonisté – filmoví a divadelní herci tohoto období – se nyní představují na výstavě nazvané Hvězdy stříbrného plátna v Letohrádku Mitrovských u brněnského výstaviště.

V té době se započala a rozvinula kariéra mnoha legendárních režisérů - Lamače, Machatého, Friče, Slavínského nebo Vávry.
Jejich zásluhou vznikly nesmrtelné filmy - Přednosta stanice, Ducháček to zařídí, Eva tropí hlouposti, Hotel Modrá hvězda, Noční motýl, Kristián, Nebe a dudy, Pohádka máje, Cesta do hlubin študákovy duše a mnoho dalších, ke kterým se vrací v televizi seriál filmů pro pamětníky.

V nich se setkáváme s takovými hvězdami, jakými byli Baarová, Beneš, Burian, Fabianová, Ferbasová, Gollová, Haas, Höger, Kabátová, Mandlová, Marvan, Matulová, Nový, Ondráková, Pešek nebo Plachta.

Ale jen málo Čechů zažilo tak rychlý vzestup a vzápětí tak hluboký pád jako právě někteří prvorepublikoví a protektorátní herci a herečky. Snad nikdo si nevysloužil tolik obdivu a po druhé světové válce tolik zloby a nenávisti jako Lída Baarová, Adina Mandlová, Nataša Gollová či Vlasta Burian.

Ani další ze slavných osobností filmu či divadla neměly v době komunistické totality na růžích ustláno – Zita Kabátová, Hana Vítová, Věra Ferbasová nebo Soňa Červená.

Na výstavě nechybí ani doposud jediná žijící herečka, která vystupovala s Vlastou Burianem v jeho divadle a také ve filmu Ryba na suchu – Marie Štrosová – Steinerová nebo Soňa Červená, která si v roce 1947 zahrála po boku Jaroslava Marvana ve filmové komedii Poslední mohykán.

„Poprvé je ve velké míře vystavena pozůstalost Adiny Mandlové, nechybí herecká šatna, kostýmy ze seriálu Hříšní lidé města pražského a originály filmových plakátů a dobových fotografií,“ uvedl spolukurátor výstavy Petr Lukas.

Hvězdy stříbrného plátna můžete v Letohrádku Mitrovských navštívit denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin až do 4. května.

Hvězdy stříbrného plátna se sešly u Mitrovských

Čtvrtek, 20. února 2014, 12:40

Letohrádek Mitrovských v Brně, foto: Brněnská Drbna, Jiří Prýgl
Hvězdy stříbrného plátna se sešly u Mitrovských, foto: Brněnská Drbna, Jiří Prýgl

Štítky výstava, film, První republika, pro pamětníky, Letohrádek Mitrovských, Brno, Výstaviště, plátno, herec, Vlasta Burian, Adina Mandlová, Brněnské výstaviště, Lída Baarová, Věra Ferbasová, Nataša Gollová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdy stříbrného plátna se sešly u Mitrovských  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.