Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dzurkovy obrazy ze skleněné drtě vystaví Muzeum romské kultury

Unikátní obrazy Rudolfa Dzurka, vytvářené ze skleněné drtě, vystaví od čtvrtka Muzeum romské kultury. Vzhledem ke křehkosti děl je to na dlouhou dobu poslední příležitost k seznámení s tvorbou jednoho z nejvýše ceněných romských umělců, sdělila dnes mluvčí muzea Soňa Morgenthalová. Po výstavě zůstanou obrazy bezpečně uloženy v depozitářích, některých se ujmou restaurátoři.

"Výstavu tvoří 39 skleněných obrazů a osm dřevěných soch, většina pochází ze sbírky Muzea romské kultury, některá zapůjčili soukromí majitelé," řekla ředitelka muzea a kurátorka výstavy Jana Horváthová. Expozice nazvaná Století pohrom - století zázraků Rudolfa Dzurka měla premiéru v Muzeu Kampa v Praze. Její brněnská repríza potrvá do 20. března, zaplnila všechny prostory muzea určené k dočasným výstavám.

"Zatímco přízemní velký sál ukáže obrazy spojené tématem světa Romů, jejich bídy i fantazie, bláznovství i lidskosti a také věčného hledání svého místa, ve druhém patře budou k vidění díla inspirovaná ženou, matkou i milenkou, ústředním to motivem autorových úvah," popsala Horváthová. K častým Dzurkovým motivům patří i smrt, stejně jako historické události 20. století.

Dzurko žil v letech 1941 až 2013. Pocházel z tradiční hudebnické rodiny z romské osady na východním Slovensku. Po válce rodina přesídlila do severních Čech, kde mladý Dzurko pracoval jako dělník ve sklářských závodech. Z barevné skleněné drtě, odpadního materiálu, pak začal tvořit své naivistické obrazy.

Ačkoliv od 70. let Dzurko vystavoval, živil se všelijak, třeba jako topič nebo zedník. Po roce 1989 koupila několik jeho obrazů Národní galerie a dnes se hodnota díla počítá v milionech. Je nositelem Ceny Revolver Revue za rok 1996. V roce 2002 vydalo nakladatelství Arbor vitae jeho monografii.

Zdroj: ČTK

Štítky výtvarné, menšiny, Romové, Muzeum romské kultury, muzeum, Jana Horváthová, výstava, Museum Kampa, Praha, Národní galerie v Praze, ARBOR VITAE s.r.o., Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dzurkovy obrazy ze skleněné drtě vystaví Muzeum romské kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.