Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Divadlo na Orlí je moderní scénou (ne)jen pro studenty

Moderně vybavenou scénu, která bude sloužit zejména studentům opery a muzikálu, otevřela ve středu Janáčkova akademie múzických umění v Brně. Nové Divadlo na Orlí má podtitul Hudebně-dramatická laboratoř JAMU.

Záměr vybudovat vlastní scénu pro aktivity v oblasti hudebního divadla - především operní a muzikálové - ale i různé multimediální projekty, vyšel z potřeby rostoucích studijních oborů tohoto zaměření.

„Hlavním cílem bylo vytvořit akusticky a technologicky špičkový stánek určený primárně pro umělecké výstupy studentů Hudební i Divadelní fakulty JAMU, ale i pro výzkum a vývoj - tedy onu zmiňovanou laboratoř zvuku, obrazu i pohybu,“ řekl rektor školy Ivo Medek.

Kromě divadelního sálu a nahrávacího studia disponuje divadlo třemi zkušebnami, korepetitovnou, čtyřmi šatnami pro sólisty a sbor a pokladnou. Celkové náklady na výstavbu a vybavení dosáhly 343 milionů korun. V této sumě jsou kupříkladu započteny i 24 miliony korun, za něž škola nakoupí pro potřeby divadla hudební nástroje.

Divadlo na Orlí představuje největší rozvojový projekt JAMU v posledních letech. Jeho přínos podle vedení školy spočívá hlavně v prostoru s kvalitním vybavením. „Studenti budou během studia pracovat s nejmodernějšími divadelními, zvukovými a světelnými technologiemi, opustí JAMU plně vybaveni pro vstup do své umělecké praxe,“ zdůraznil Medek.

Zahajovacím představením Divadla na Orlí se v den slavnostního otevření stal muzikál Footloose / Tanec není zločin, který napsali Dean Pitchford, Tom Snow a Walter Bobbie. V režii Jany Janěkové a v překladu a dramaturgii Pavly Hoggard studenti muzikálového herectví a jejich hosté předvedli příběh z amerického maloměsta.

Dvakrát zfilmovaný muzikál (v letech 1984 a 2011) byl uveden v české premiéře a kromě studentů muzikálového herectví v něm vystoupili i brněnští herci, studenti konzervatoře a živá profesionální kapela.

Nové divadlo má dvě základní dramaturgické linie - operu a muzikál. Diváci se tak v sezoně dále mohou těšit na dvě operní aktovky - Evropskou turistiku od Josefa Berga a Krásku a zvíře Miloslava Ištvana zařazené do programu Mezinárodního festivalu Janáček Brno 2012. Ištvanova Kráska a Zvíře je operní miniatura a trvá pouhých sedmnáct minut. V březnu 2013 nabídne Divadlo na Orlí operním divákům Prodanou nevěstu Bedřicha Smetany.

Z dalších muzikálových inscenací pak návštěvníky nového divadla čeká zmíněný americký taneční muzikál Footloose / Tanec není zločin a Taneční maraton na Steel Pier.

Posledním naplánovaným muzikálem sezony jsou Pokrevní sestry o konfliktech dvou královen, anglické Alžběty I. a skotské Marie Stuartovny. V programu nebude chybět ani absolventský koncert písní z českých a světových muzikálů.

Divadlo nese název po stejnojmenné ulici. Kdysi zde stával měšťanský dům, jenž byl díky své výhodné poloze u městské brány využíván i jako hostinec. Na konci druhé světové války byl zasažen leteckou bombou. Od té doby byla na místě proluka, která byla jen částečně a provizorně zastavěna a sloužila jako restaurátorské dílny Moravské galerie.

Štítky divadlo, Orlí, Janáčkova akademie múzických umění, Brno, otevření, Divadlo na Orlí, muzikál, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Ivo Medek, herec, Miloslav Ištvan, druhá světová válka, Alžběta I., Marie Stuartovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo na Orlí je moderní scénou (ne)jen pro studenty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.