Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divadelní představení v Brně připomene vznik státu i pád totality

Brněnské Divadlo Feste dnes jednorázově rekonstruuje představení Osmdesátdevět: Trenažér jedné revoluce. Aktuální výročí vzniku Československa a blížící se 25. výročí pádu totality považují divadelníci za vhodnou příležitost.

Hra inspirovaná politickými událostmi roku 1989 svého času vyvolala pozornost odborníků, naposledy se hrála před dvěma roky.

V atypickém představení se z diváků stávali herci a z herců diváci. Publikum v inscenaci četlo přepisy z jednání, které v listopadu a prosinci roku 1989 vedlo Občanské fórum vedené Václavem Havlem s poslední komunistickou vládou. 

"Hru Osmdesátdevět nyní připomeneme ve formě scénického čtení, během něhož představení dokumentárně zrekonstruujeme. Diváci si budou opět moci vklouznout do rolí disidenta Havla a premiéra (Ladislava) Adamce," uvedl dramaturg inscenace Jakub Macek, jenž převezme namísto herců roli zlotřile manipulujícího průvodce.

Podle režiséra Jiřího Honzírka nebude dnešní představení plnohodnotnou reprízou, spíše pokusem rekonstruovat inscenaci společně s publikem. "Představení nemáme kapacitu s herci znovu zkoušet. Ovšem rozhodli jsme se je čtvrtstoletí po revoluci připomenout," uvedl Honzírek.

Představení začne ve 20:00 v novém kulturním prostoru Praha/Fórum pro architekturu a média v Pražákově paláci.

Zdroj: ČTK

Štítky sametová revoluce, okupace, představení, Brno, vznik Československa, Divadlo Feste, herec, Václav Havel, Jiří Honzírek, Občanské fórum, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní představení v Brně připomene vznik státu i pád totality  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.