Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Cinema Mundi bude letos nejdelší, zato s nejnižším rozpočtem

Milion korun. Tolik musí vystačit pořadatelům brněnského filmového festivalu Cinema Mundi na organizaci pátého ročníku, který začne šestadvacátého února a skončí šestého března. V devíti festivalových dnech zhlédnou návštěvníci přes osmdesát snímků z celého světa, mimo jiné i pětici filmů nominovaných na Oscara.

Festival zahájí v sedmnáct hodin na náměstí Svobody Bolek Polívka. „Podvečer pak bude pokračovat v kině Scala českou předpremiérou filmu Památkáři režiséra George Clooneyho,“ sdělil dramaturg Cinema Mundi Lukáš Skupa. Vše vyvrcholí šestiminutovým ohňostrojem na Moravském náměstí v devět hodin večer.

Návštěvníci filmy zhlédnou v šesti sálech. „Rozpočet nám nedovoluje pořádat akci ve Velkém Špalíčku. Jsme ale zvědaví, jak oblíbené budou projekce například v Kinokavárně v Černých Polích,“ řekl ředitel festivalu Josef Čadík. Kromě ní mohou lidé zavítat také do Artu, Lucerny nebo Sálu Břetislava Bakaly.

Letošní novinkou je zimní kino na nádvoří Místodržitelského paláce. Od třetího do pátého března tam diváci zhlédnou studentské filmy. „Odborná porota pak vybere nejúspěšnější snímek, který si odnese cenu Zlatý Leon,“ informoval partner festivalu Kamil Pavlíček.

Organizátoři připravili na jednadvacátého února tajné kino. „Lidé se na našem facebookovém profilu dozví, kam a v kolik mají jít, ale nebudou vědět, jaký film uvidí. Můžu prozradit, že jsme pro promítání vybrali netradiční prostor,“ uvedla koordinátorka studentské sekce Jitka Lanšperková.

Pořadatelé festivalu hospodaří s milionem korun, který dostali od Jihomoravského kraje. „Vzdali jsme se pětimilionového příspěvku od města, protože jeho netransparentnost vyvolala nesouhlas představitelů nezávislé kulturní scény,“ podotkl Čadík. Doufá však, že je v příštích letech město výrazněji podpoří.

Autoři

Štítky cinema, mundi, brno, festival, film, george, clooney, rozpočet, kino, Ceny Oscar, George Clooney, Bolek Polívka, filmový festival, Břetislav Bakala, Velký Špalíček, Památkáři, Palác Lucerna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cinema Mundi bude letos nejdelší, zato s nejnižším rozpočtem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.