Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno zažije premiérově Noc divadel

V sobotu 16. listopadu zažije 11 evropských zemí ojedinělou podívanou – Noc divadel. V České republice startuje tento projekt letos vůbec poprvé. Přes 80 souborů z 24 měst včetně Brna připravilo pro návštěvníky bezpočet nejrozmanitějších nejen divadelních zážitků.

„Noc divadel 2013 by měla být kombinací osvědčených receptů i originálních experimentů, ale především příležitostí pro česká divadla a kulturní instituce, aby se předvedla v hravé, přátelské a pohostinné podobě,“ uvedla Martina Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu, který akci koordinuje.

Ve všech zúčastněných městech proběhne v 19 hodin společný celorepublikový potlesk. Brněnská divadla se spojila i v dalších aktivitách a kromě potlesku připravila společný program v ulicích i v divadlech.

„Nebude chybět lampionový průvod, který vyjde v 17:30  z dvorany Městského divadla a půjde po trase Rooseveltova, Janáčkovo divadlo, Mahenovo divadlo, ulice Kobližná, Kozí, Jakubské náměstí, Divadlo Bolka Polívky, ulice Běhounská, Poštovská, HaDivadlo, ulice Orlí, Divadlo na Orlí, ulice Orlí, Zelný trh, Divadlo Reduta s ukončením v Divadle Husa na provázku. U každého divadla proběhne krátké zastavení s hrou nebo jiným vystoupením,“ sdělil Ondřej Navrátil z Centra experimentálního divadla.

Vítány jsou masky, roztodivné kostýmy, drobné hudební nástroje, aby při cestě nebylo smutno a hlavně lampiony různých tvarů, barev a velikostí.

Hlavní společnou akcí je příběhová městská hra Múze na stopě, která povede návštěvníky po všech 12 zapojených brněnských scénách a potrvá od 20 hodin do půlnoci. Hra bude vyhlášena u Divadla Husa na provázku po skončení lampionového průvodu.

„V každém divadle budou muset účastníci hry splnit nějaký úkol související s divadelním prostředím, například ozvučit představení, stát se garderobiérem apod. Úspěšní účastníci budou samozřejmě odměněni,“ doplnil Navrátil.

Po splnění každého úkolu získají jeden „polibek Múzy“. Pokud hráči získají osm polibků, budou navedeni do míst, kde by se Múza mohla zdržovat. A bude jen na nich, jestli ji najdou.   

Divadelní menu

Každé z divadel si na sobotu připravilo vlastní speciální program. „Přesně v poledne začínáme promítat dvanáctihodinovou projekci s názvem Sto roků kobry. Skládá se ze záznamů několika provázkovských představení. Celé promítání zakončíme dokumentem Jak se Husa naposledy svlékla z kůže," přiblížila nabídku Alžběta Nagyová z Divadla Husa na provázku.
Národní divadlo Brno kromě tradičních představení pro dospělé myslí i na mladší diváky.

„Už v deset hodin na činoherní scéně pro děti odehrajeme představení Čert a Káča. Další program se uskuteční v prostorách Janáčkova divadla a Reduty. Po desáté večer se mohou zájemci po malých skupinách projít po zákulisí Janáčkova divadla na strašidelnou prohlídku," sdělila mluvčí Národního divadla Brno Šárka Motalová.

Divadlo Bolka Polívky divákům nabídne komponovaný program s názvem Naprosto normální divadelní den. Těšit se mohou na improvizační klaunský skeč, kabaret nebo tančírnu. V podvečer od 19 hodin vystoupí sám Bolek Polívka v autorském představení Pro dámu na balkoně.

Na většinu doprovodných akcí je vstup zdarma, vstupenky na hry z běžného repertoáru je možné zakoupit na pokladnách.
Sobotní Noc divadel proběhne souběžně v 11 zemích. European Theatre Night se poprvé uskutečnil v roce 2008.

Brněnská divadla, která se do projektu zapojila:

  • Centrum experimentálního divadla 
  • Divadlo Bolka Polívky 
  • Divadlo Feste 
  • Divadlo Husa na provázku 
  • Divadlo na Orlí
  • JAMU 
  • Divadlo U Stolu 
  • HaDivadlo 
  • Národní divadlo Brno /Reduta, Opera 
  • Taneční divadlo MIMI FORTUNAE 
  • Městské divadlo Brno

Štítky divadlo, Noc divadel, Brno, kultura, představení, Divadlo Husa na provázku, Česko, Bolek Polívka, lampion, Národní divadlo Brno, Janáčkovo divadlo, Divadlo na Orlí, Institut umění - Divadelní ústav, Centrum experimentálního divadla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zažije premiérově Noc divadel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.