Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno inspirovalo mladé německé umělce

Díla 12 lipských umělců, inspirovaná jejich pobytem v Brně, vystavuje Dům umění na Malinovského náměstí. Expozice nazvaná Reading The Cities připomíná 40. výročí partnerství obou měst. Zatímco nynější výstava představuje Brno očima umělců z Lipska, na podzim se role obrátí, řekli dnes novinářům kurátoři.

Umělci na základě svých subjektivních dojmů z města a života v něm vytvořili různorodá díla - fotografie, videa, instalace i konceptuální umění. Sebastian Stumpf se například nechal fotografovat na plotech a zídkách takzvaného Jižního centra, obrovské plochy za železničním nádražím, která čeká na své využití. "Pro něj je typické, že pracuje se svým tělem a horolezeckými výkony, prezentuje se na různých nezvyklých místech," řekl kurátor Pavel Liška.

Skupina Famed nafilmovala statickou kamerou každodenní úklid a údržbu ve vile Tugendhat. Navíc nechala vytesat do čelní stěny velkého sálu Domu umění své "filozofické poselství". K protější stěně umístila Julia Krauseová instalaci z pokojových květin.

Cindy Schmiedichenová se soustředila na uzavřený hotel Avion. Sesbírala v něm předměty denní potřeby a vytvořila z nich komplikovanou prostorovou instalaci. Louisu Schröderovou zaujala stavební činnost na Moravském náměstí a oprava sochy Rudoarmějce od Vincence Makovského.

Dílo umělecké skupiny VIP ovlivnila chřipka, kterou všechny tři členky postupně onemocněly při pobytu v Brně. Surrealistickou metodou pak sepsaly poetickou textovou koláž, jejíž český překlad tužkou přenesly na stěny Domu umění. "Viděly město 'brýlemi' jejich nemoci a horečky," uvedl Liška. Výstava potrvá do 28. července.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, instalace, Lipsko, Malinovského náměstí, Pavel Liška, Sebastian Stumpf, umění, Dům umění, výstava, Vincenc Makovský, Rudá armáda, vila Tugendhat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno inspirovalo mladé německé umělce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.