Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno chce az 100 mil. opravit nepoužívaný vodojem na Špilberku

Brno chce získat dotaci téměř 100 milionů korun z Evropské unie na rekonstrukci nepoužívaného vodojemu na Špilberku, ze kterého chce vybudovat lapidárium pro kamenné předměty.

Projekt je snahou o dočerpání zbytku eurodotací z období 2007 až 2013, které musí být dočerpané do konce roku 2015. I když je celá záležitost riskantní, Brno se o peníze pokusí, řekl dnes primátorův náměstek Robert Kotzian (ODS).

"Dotace z minulého období musí být vyčerpané do konce příštího roku. Je to riskantní, protože takovéto stavby, jakou plánujeme na Špilberku, se dlouho připravují. Riziko jsme ale přijali a pokusíme se to stihnout," uvedl Kotzian.

Podle něj je nyní třeba vypracovat žádost o dotaci. Pokud by se peníze podařily získat, město by mohlo nepoužívaný vodojem na Špilberku zpřístupnit. "Je to podzemní prostor, který dříve sloužil jako vodojem. Kumulovala se tam voda pro Špilberk, ale teď už se nepoužívá," uvedl náměstek.

Město by v prostorách chtělo vytvořit lapidárium s kamennými předměty. "Měly by v něm být zachované fragmenty brněnské královské kaple, která stávala na rohu Dominikánského náměstí a ulice Veselé. Máme zachováno poměrně dost fragmentů, dá se říct až na tisíce," řekl Kotzian. 

Gotická královská kaple ze 13. století stále čeká na obnovu. V minulém století ji muselo město strhnout, aby nebránilo svému rozvoji. Lidé se však bouřili, a tak dala radnice tehdy slib, že ji nechá obnovit. To se však dosud nepodařilo. "S obnovou kaple nadále počítáme. Nyní ale hledáme vhodný objekt, kam fragmenty umístit. V současnosti jsou v depozitáři muzea. Vhodným místem by bylo právě lapidárium, které se nabízí na Špilberku," dodal Kotzian.

Zdroj ČTK

Štítky Špilberk, vodojem, lapidárium, oprava, rekonstrukce, Brno, dotace, Robert Kotzian, Evropská unie, kaple, fragment, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce az 100 mil. opravit nepoužívaný vodojem na Špilberku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.