Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brněnské Svatomartinské hody letos začnou už tento pátek

Brněnské Svatomartinské hody letos začnou už v pátek, tedy čtyři dny před otevíráním prvních lahví svatomartinských vín. Gurmánská akce se protáhne na osm dní, zapojilo se do ní 15 restaurací. Novinářům to dnes řekli organizátoři.

"Posunutím termínu akce chceme dát dostatek prostoru všem hostům užít si hodovou atmosféru již od víkendu před svátkem sv. Martina," uvedla jedna z organizátorek Eva Krhánková. Svatomartinské hody se konají popáté.

První lahve Svatomartinských vín se budou otevírat 11. listopadu. Letos produkce tuzemských vinařů klesne pod dva miliony lahví. Hlavní oslavy se chystají v Brně. Z katedrály na Petrově se krátce po desáté hodině vypraví průvod v čele se svatým Martinem. "Už třetím rokem pokračujeme v nepsané tradici, že postavu ztvární skutečný Martin. Po Martinu Havelkovi a Martinu Maxovi letos usedne do sedla bílého koně herec Martin Kraus, který povede průvod na náměstí Svobody," uvedla Krhánková.

Kraus si na hlavním brněnském náměstí v 11:00 připije prvním Svatomartinským vínem. Zahájí tak nejen tradiční košt, ale i další část Svatomartinských hodů, které na náměstí Svobody potrvají do 14. listopadu.

Jedním z center dění hodů budou opět vybrané brněnské restaurace, kterých se do projektu letos zapojilo patnáct. Základem jejich menu je tradičně husa. V posledních letech se podle šéfkuchaře Jaroslava Kolbasovského z restaurace Boulevard mění uvažování hostů, kteří preferují kvalitnější suroviny a jsou ochotní si za ně i něco málo připlatit.

"Letos jsme se proto při skladbě svatomartinského menu zaměřili na pokrmy z lokálních surovin od malých pěstitelů zeleniny, chovatelů drůbeže a farmářů v eko i bio kvalitě, které si pečlivě vybíráme a u kterých víme, že nám je dodají čerstvé a ve vynikající formě," uvedl Kolbasovský.

Zájem veřejnosti o tento znovuobnovený svátek se podle něj rok od roku zvyšuje. "Daleko větší návštěvnost jsme pocítili už u letošních zvěřinových hodů a věříme, že tomu nebude jinak i u svatomartinských hodů," uvedl  Kolbasovský. Podle něj jsou už jsou téměř všechna místa v restauraci rezervovaná. Husí stehna musela restaurace objednávat v Maďarsku, v Česku je chov nedostatečný. Letos odebere restaurace 300 husích stehen, o 100 více než loni.

Součástí Svatomartinských hodů budou i letos od 11. do 14. listopadu představení činoherní a hudební scény Městského divadla Brno, která v době konání hodů doprovodí degustace vín moravských vinařů přímo v prostorách divadla.

Zdroj: ČTK

Štítky gastro, zábava, víno, hody, Svatomartinské, Svatomartinské hody, restaurace, svatomartinské víno, Martin Kraus, Martin Havelka, Martin Maxa, Brno, Brněnský Petrov, Městské divadlo Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské Svatomartinské hody letos začnou už tento pátek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.