Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské planetárium příští rok přiblíží vesmír i mikrokosmos

Brněnské planetárium příští rok přiblíží svým návštěvníkům nejen hvězdné nebe, ale také mikrokosmos či útroby lidského těla. Nasazení nových programů umožňuje projekční systém takzvaného digitária, zprovozněného letos v listopadu.

Za necelé dva měsíce navštívilo představení v digitáriu 26.521 lidí, oznámila hvězdárna v tiskové zprávě. Otevřeno bude i na Nový rok. 

Především školákům je určen program Buňka! Buňka! Buňka!, který bude mít premiéru 2. února. Vypráví příběh 70 bilionů drobných buněk, ze kterých se skládá lidské tělo. Publikum může sledovat vznik a vývoj nového lidského života od splynutí prvních dvou buněk až téměř k narození. Program také osvětlí tajemství dědičnosti a rozplete šifru DNA.

Pro dospělé chystá hvězdárna představení NanoKam, které diváky zavede mezi bakterie, prvoky, primitivní houby i zvláštní rostliny, jejichž velikost se měří v mikrometrech. Některá stvoření, útvary a jevy z mikrosvěta dalece přesahují lidskou fantazii, tvrdí vědci.

V polovině roku hvězdárna zprovozní elektronickou rozhlednu monitorující dění nad městem. Na podzim pak položí základy Brněnské kamenné zahrady - originální expozice geologických vzorků zasazených do historických i přírodovědných souvislostí. Závěrem roku 2014 pak vyvrcholí oslavy 60. výročí oficiálního otevření Hvězdárny a planetária Brno.

Hvězdárna by podle ředitele Jiřího Duška měla být majákem pro návštěvníky, kteří hledají věrohodné a srozumitelně podané informace ze světa vědeckého poznání. "Budeme přístavem, ze kterého se vyplouvá na dobrodružné plavby za kulturou, zábavou a poznáním. Staneme se jedním z útesů, na kterém se tříští proudy moderních pověr i pavěd," uvedl Dušek.

Zdroj ČTK

Štítky hvězdárna, digitárium, Brno, věda, vzdělání, mirkokosmos, planetárium, vesmír, Hvězdárna a planetárium Brno, lidské tělo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské planetárium příští rok přiblíží vesmír i mikrokosmos  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.