Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnská muzejní noc letos bude návštěvníky stát 20 korun

Dvacetikorunové vstupné je novinkou letošního ročníku brněnské muzejní noci. Akce bývala ve svých počátcích bezplatná. Loni se symbolické vstupné vybíralo v některých muzeích, letos už se rozšířilo na celý program. Důvodem jsou vzrůstající náklady na organizaci muzejní noci.

„Lidé zaplatí v první instituci, kterou navštíví. Dostanou identifikační náramek. Vstupy do ostatních budov už mají zdarma,“ uvedla hlavní organizátorka Kateřina Tlachová z Moravské galerie. Děti do 130 centimetrů výšky platit nemusí.

Muzejní noc v uplynulých osmi ročnících lákala desetitisíce Brňanů. Letos připadá na sobotu 18. května. Kromě 16 pořádajících muzeí a galerií se jako host připojila Filharmonie Brno a na poslední chvíli také Wannieck Gallery, která začátkem května obnovila plný provoz.

Při muzejní noci zůstanou výstavní síně otevřené od 18 hodin do půlnoci. Na většině míst návštěvníky čeká doprovodný program, třeba komentované prohlídky, divadelní představení, výtvarné dílny nebo jarmarky s historickými a uměleckými předměty.

Cestu mezi jednotlivými budovami si účastníci naplánují pomocí programové brožury, která je k dispozici ve všech muzeích a informačním autobusu na náměstí Svobody. Program zájemci najdou také na webových stránkách muzejní noci.

Muzeum města Brna připravilo na Špilberku šermířská, divadelní a taneční vystoupení se středověkou tematikou. Technické muzeum oživí postavy v dobových kostýmech a uniformách.

„Pokusíme se zmírnit fronty před muzeem tím, že zrušíme turnikety u vstupu. Přesto ale musíme počet účastníků regulovat," uvedla Veronika Glettová z muzea.

Muzeum romské kultury láká na hudební vystoupení nebo nonstop čtení z děl romských spisovatelek. Pouliční divadlo na téma biblických příběhů předvedou studenti brněnské akademie v okolí katedrály na Petrově.

Zdroj: ČTK
Foto:  Facebook,  Brněnská muzejní noc

Štítky Muzejní noc, Brno, 2013, vstupné, muzeum, Místodržitelský palác, Facebook, Muzeum romské kultury, Muzeum města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská muzejní noc letos bude návštěvníky stát 20 korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.