Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Příběhy moravských vinařů předvádí krásu staletého vinařského řemesla

Představit veřejnosti po celé Moravě i Čechách zajímavá rodinná vinařství s příběhem, dát nahlédnout do zákulisí výroby vína, poodhalit perličky z osobního života vinařů a hlavně přiblížit krásu jednoho z nejvýraznějších jihomoravských tradičních řemesel, která jižní Moravu provázejí po staletí. To je hlavní motto autorské výstavy fotografií prestižního brněnského fotografa Jiřího Salika Slámy a hlavního partnera akce, společnosti Vinarte.

Dlouhodobý projekt, jehož ambicí je oslovit s tématem příběhů moravských vinařů desetitisíce lidí, odstartoval symbolicky 21. června na mezinárodní vinařské konferenci na zámku ve Slavkově u Brna. Odtud se v polovině července vydal na jedny z nejnavštěvovanějších památek jižní Moravy – zámek v Kroměříži. Pro velký zájem ze strany vystavovatelských institucí proběhla od června do konce září paralelně stejná výstava také na turisticky atraktivním zámku v Buchlovicích. V těchto dnech mohou velkoformátové fotografie vidět také návštěvníci brněnské Alfa Pasáže, a to až do 8.listopadu.

Jde o dlouhodobý projekt, v rámci něhož mapujeme a v degustačních vinařských bedýnkách již 6 let marketingově propagujeme zajímavá, především menší rodinná vinařství z jednotlivých vinařských regionů celé jižní Moravy. Řada z nich totiž nabízí naprosto výjimečná vína, oceněná často medailemi na mezinárodních soutěžích. Přesto ale většinou nemáte šanci se s nimi potkat, pokud se nevypravíte přímo za nimi na jih Moravy,“ vysvětluje filozofii projektu Lenka Kovářová z firmy Vinarte, která je hlavním partnerem akce. Organizátory putovní výstavy s názvem Příběhy moravských vinařů tak napadlo propojit marketing s uměním.

„Řekli jsme si, že by bylo fajn tyhle zajímavé chlapíky v gumákách představit veřejnosti nejen jako lidi, kteří umí vyrobit skvělá vína. Mají totiž inspirativní životní a podnikatelské příběhy, které naši zákazníci nemají možnost poznat, stejně jako zákulisí jednotlivých vinařství. Přinést jim kousek tohoto krásného řemesla formou uměleckého zážitku je také jedním z cílů,“ přiblížila Kovářová. Prostředníkem k tomu jsou právě fotografie Jiřího Salika Slámy, držitele Czech Press Photo, se kterým Vinarte dlouhodobě spolupracuje na obrazové části magazínu Vinarte. „Jeho fotografie mají neopakovatelnou atmosféru, umí skvěle vystihnout kouzlo okamžiku. Máme jich už stovky, možná tisíce. Byla by škoda nechat je ležet v archivu. Ty nejlepší z nich chceme proto během příštích minimálně dvou let představit veřejnosti po celé zemi,“ uvedla.

Jiří Salik Sláma, který je dlouholetým fotografem celé řady jihomoravských médií – od Deníku, Sedmičky a MF DNES až po Českou televizi, slibuje návštěvníkům výstavy příjemný zážitek.

„Jde o velkoformátové barevné fotografie o rozměrech 70 x 105 cm zasazené do dřevěných stojanů, přičemž v každém výstavním prostoru návštěvníkům představujeme zhruba dvacítku vinařů. Při výběru fotografií se držíme konceptu zajímavých příběhů, jedinečnosti a atmosféry ve vinařství. Představit chceme jednotlivé vinaře na portrétních fotografiích i v zákulisí, které lidé běžně nevidí. Každý z nich je totiž jedinečná, inspirativní a neopakovatelná osobnost, “ říká Jiří Salik Sláma.

Tisková zpráva | Foto Jiří Salik Sláma

Štítky výstava, víno, Brno, vinaři, vinařství, Alfa pasáž, řemeslo, krása, Jihomoravský kraj, Morava, Česko, projekt, Lenka Radová, Slavkov u Brna, Arcibiskupský zámek Kroměříž, Česká televize, fotograf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběhy moravských vinařů předvádí krásu staletého vinařského řemesla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.