Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začíná festival Brněnská šestnáctka, tentokrát s tématem rodiny

Téma rodiny volně spojuje projekce a doprovodný program festivalu Brněnská šestnáctka. Přehlídka ve svém 58. ročníku nabídne ode dneška přes 90 krátkých filmů, z toho 42 soutěžních. Dorazí hosté ze sousedních zemí, ale také třeba z Kyrgyzstánu a Kazachstánu. Slavnostní zakončení s udílením cen se uskuteční 14. října, hlavním dějištěm festivalu je letos Sál Břetislava Bakaly.

Soutěžní filmy jsou rozložené do 11 hodinových bloků a utkají se o hlavní cenu, dále o ceny studentské poroty a diváků a také o cenu pojmenovanou po předčasně zemřelém filmaři Petru Hvižďovi. Vítěz hlavní ceny, kterého určí pětičlenná mezinárodní porota, získá také finanční odměnu 800 eur (přibližně 20.700 korun).

Doprovodným filmovým sekcím je v programu vyhrazeno téměř 11 hodin, festival tak představí formát krátkého filmu v jeho různorodosti a mnohotvárnosti. Zájemci zhlédnou nejen fikční "kraťasy", ale také filmy animované, instruktážní, dokumentární a umělecké.

Letošní podtitul zní "My jsme rodina", což se odráží třeba v pásmu retro filmů o rodině a jejím plánování z dob socialismu. K jejich tématům patří antikoncepce, pěstounská péče nebo to, kolik času by měli rodiče trávit se svými dětmi.

Do Brna dorazí také experimentátor a rakouský umělec Josef Dabernig. Jeho filmy se často týkají rodinných vazeb či hledání kořenů a někdy spolupracuje se svými rodinnými příslušníky. Ve filmu Hotel Roccalba účinkuje hned šest jeho příbuzných včetně osmdesátiletých rodičů.

Festival také nabídne diskuzi na téma rodiny a toho, jak ji skloubit s prací. „Věříme, že naše letošní téma My jsme rodina je velmi aktuální a zabývat se jeho společenským přesahem se nám zdálo důležité," uvedla umělecká ředitelka festivalu Marika Kupková.
 

Foto Brno 16 | Zdroj ČTK

Štítky festival, rodina, film, Břetislav Bakala, Kazachstán, Kyrgyzstán, Josef Dabernig, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná festival Brněnská šestnáctka, tentokrát s tématem rodiny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.